INTERVJU

Vladan Grujić: Pedri, Malen, Isak... buduće su zvijezde evropskog fudbala

- Jači smo od Makedonaca koji jedini nisu pokazali taj nivo sa Eura. Možda smo se i mogli provući , ali bilo bi teško ostvariti neki rezultat, smatra bh. fudbalski agent

Grujić smatra da se na Euru 2020 igra odličan fudbal. Printscreen

Piše: M. Kadić

2.7.2021

Bivši reprezentativac BiH Vladan Grujić, koji danas radi kao fudbalski agent, komentarisao je za Avazov portal dešavanja na Evropskog prvenstvu 2020, mlade fudbalere koji su skrenuli pažnju na sebe i koji bi mogli biti prve zvijezde prelaznih rokova i najtraženiji na "fudbalskoj pijaci" u narednom periodu, a dotakao se i reprezentacije BiH i našeg neučestvovanja na smotri najbolje 24 evropske selekcije.

Nekadašnji igrač Crvene zvezde, Kelna, Sarajeva, Borca... smatra da su mladi igrači dobijali priliku za dokazivanjem zavisno od selekcije do selekcije, te da se mnogi selektori nisu baš previše kockali s manje iskusnim fudbalerima, dok su im drugi ukazali puno povjerenje.

- Bilo je dosta mladih igrača, koji su dobili šansu, a ako pričamo o onom top nivou, u potencijalu, po meni, Pedri Lopez iz Španije i Isak Aleksander (Alexander) iz Švedske ostavili su utisak kao buduće zvijezde evropskog fudbala, kazao je na početku razgovora Grujić.

Mladi Šveđanin Isak pokazao je mnogo na turniru. AFP

Nisu se kockali s mladima

Kao fudbalski agent, Vladan danas mnogo više prati nastupe mladih budućih fudbalskih zvijezda i njihovu kretnju na tržištu, bilo da se radi o visokom nivou takmičenja poput Eura, ili nekoj od jačih ili slabijih fudbalskih liga u Evropi. 

Kaže kako su ga još neki igrači, pored pomenute dvojice, privukli nevjerovatnim talentom i hrabrošću na mečevima Eura 2020, iako možda nisu dobili šansu kakvu su zaslužili.

- Uz Isaka i Pedrija tu ulazi definitivno i Joško Gvardiol kojeg sam dugo pratio, iako nije sjajno odigrao na turniru, a usljed raznih razloga, poput nedostatka iskustva, nekih nepredviđenih situacija.. . Smatram da momak ima potencijal za top nivo. Tu je i Malen (Donyell Malen) iz Nizozemske. Posjeduje ogromne brzinske i motoričke sposobnosti. Možda sam nekoga izostavio, ali kad pogledaš sastave, pa sigurno u 80 posto slučajeva teret su iznijeli iskusniji i provjereni igrači. Ukupno gledajući Euro nisu se selektori baš kockali s mladima, smatra naš sagovornik.

Što s reprezentacija tiče, na Grujića su odličan utisak ostavili Italijani.

- Italijani su se oduvijek mučili na startu turnira, ali ovog puta su bili dominantni, to je spoj mladosti i iskustva, bez nekih super zvijezda i posjeduju ogroman takmičarski naboj. Primjeti se glad kod svih igrača za peharom prvaka Evrope. Veliko razočarenje su Francuzi. Najveći favoriti, puni velikih igrača, ispadnu rano i na ovakav način. Razočarala me je i Njemačka. Zasićeni su, u podsvijesti znaju da im dolazi novi selektor, i odmah je sve drugačije. Također, puno starijih igrača je u selekciji Elfa, smatra Grujić.

Nizozemac Malen buduća je zvijezda evropskog fudbala. AFP

Nismo na nivou Eura

Za kraj, Vladan je prokomentarisao i Zmajeve za koje je nekada i sam igrao i važio za velikog borca na terenu. Bio je realan u poređenju trenutne selekcije BiH i učesnika Eura 2020.

- Mislim da realno nismo na nivou većine selekcija na Evropskom prvenstvu koje je inače, po meni, jako kvalitetno. Realno smo jači jači od Makedonaca koji jedini nisu pokazali taj nivo sa Eura, mada su dali sve od sebe i izvukli maksimum. Dakle, možda smo se i mogli provući poput njih, ali bilo bi teško ostvariti neki rezultat, zaključio je Vladan Grujić.


"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.