NOGOMET

Japan odustaje od organizacije Svjetskog klupskog prvenstva

Zbog pandemije

Prošlo klupsko SP održano u Kataru. AGENCIJE

A. V.

8.9.2021

Japanski nogometni savez (JFA) odustao je od toga da ugosti Svjetsko nogometno klupsko prvenstvo u decembru zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom, pišu u srijedu japanski mediji.

- Rizik povećanja broja zaraženih i poteškoće da se izvuče korist od eventualnog ograničenja broja gledatelja utjecao je na ovu odluku - javlja agencija Kyodo pozivajući se na neimenovane izvore, prenosi Hina.

Kyodo navodi i da je JFA u kontaktu s FIFA-om koja bi mogla odgoditi za početak januara turnir na kojem se okupljaju klubovi pobjednici kontinentalnih takmčenja i predstavnici zemlje domaćina.

- Pojedinosti o sljedećem izdanju Svjetskog klupskog prvenstva FIFA-e bit će objavljene uskoro - odgovorio je glasnogovornik FIFA-e na upit AFP-a.

Japan je već bio domaćin ovog takmičenja 2016. i Japanski savez je htio biti domaćin i 2021. kako bi obilježio svoju stogodišnjicu, navodi Kyodo.

Turnir se inače održava u decembru, ali je izdanje 2020., organizirano u Kataru gdje je slavio minhenski Bajern, bilo odgođeno za februaru 2021. zbog pandemije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.