PORTO

Tragičar Turaka Jilmaz oprostio se od reprezentacije: Sanjat ću ovaj penal do kraja života

Nisam želio otići nakon ovakve utakmice, ali ne mislim da bi bilo ispravno nastaviti, rekao je iskusni napadač

Burak Julmaz. AFP

G. Š.

25.3.2022

Reprezentacija Portugala je pobjedom (3:1) nad Turskom3:1 izborila finalnu utakmicu bataža za Svjetsko prvenstvo 2022, gdje će za protivnika imati Sjevernu Makedoniji. Međutim, sve je moglo biti drugačije da je turski napadač Burak Julmaz (Yilmaz - 36) iskoristio penal u 85. minuti kod rezultata 2:1.


Bio sam siguran da ću postići gol

Portugalci su u Portu vodili 2:0, da bi Jilmaz u 65. minuti postigao gol za povratak u utakmicu Turske. 

- Bio sam siguran da ću postići gol kad je dosuđen penal, rekao je Jilmaz i dodao: 

- Već sam počeo razmišljati o budućnosti, uopšte nisam mislio da bih ga mogao promašiti. Izvinjavam se... Sanjat ću ovaj penal do kraja života i u snovima ga zabijati.

Emotivni Jilmaz  je potom objavio da odlazi u reprezentativnu penziju.

- Nisam želio otići nakon ovakve utakmice, ali ne mislim da bi bilo ispravno nastaviti. Hvala mojim trenerima. Ovo nisam odlučio emotivno, nego logički. Ako se dogode ekstremne i nevjerovatne situacije, pomoći ću, no vrijeme je za mlađe. Za novu generaciju i novu strukturu. To je ispravno. Moja odluka nije rezultat razočarenja ili ovog penala. Smatram da će naša braća odsad raditi sve kako treba, rekao je iskusni napadač reprezentacije Turske.


Drugi strijelac

Jilmaz je dugo predvodio napad turske reprezentacije, za koju je debitirao još 2006. godine. Standardan je postao tek 2010. godine. Skupio je 77 nastupa i postigao 31 pogodak (drugi najbolji strijelac u historiji Turske). Više je golova postigao je samo Hakan Sukur (51)...

 Jilmaz do kraja sezone ima ugovor s Lilom...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.