UEFA REZERVISALA STADION

Zašto se "Community Shield" ne igra na Vembliju

Nakon što je 2006. godine Milenium stadion u Kardifu šestu godinu zaredom ugostio "Community Shield", utakmica za taj trofej preselila se na novi Vembli

Borba za prvi trofej na stadionu "King Power" u Lesteru. Arhiva

G. Š.

30.7.2022

Tek drugi put u zadnjih 15 godina londonski Vembli neće biti domaćin "Community Shielda" u kojemu se danas od 18 sati (Sport Klub 1) sastaju Liverpul i Mančester siti.


Finale Evropskog prvenstva

Nakon što je 2006. godine Milenium stadion u Kardifu šestu godinu zaredom ugostio "Community Shield", utakmica za taj trofej preselila se na novi Vembli.

Do ove godine Vembli je bio domaćin u baš svakom izdanju tog takmičenje osim 2012. godine kada je bio zauzet zbog odigravanja olimpijskog turnira. Umjesto njega domaćin je tada bio Vila park u Birmingemu.

Dakle, u normalnim okolnostima Vembli je ‘beton’ za domaćina "Community Shielda". Ne i ove godine.

Zašto? Opet je Vembli zauzet i to za Evropskim prvenstvom za nogometašice (u nedjelju je domaćin finala u kojemu se sastaju domaćin Engleska i Njemačka).


Historijska utakmica za Engleskinje

Ogromna je to, historijska utakmica za Engleskinje koje nikad nisu bile prvakinje Starog kontinenta, dok su Njemice najuspješnija nacija s čak osam naslova najboljih.

UEFA je odavno rezervirala stadion za potrebe Eura tako da će se bitka za prvi trofej sezone na Otoku odviti na stadionu "King Power" u Lesteru, kapaciteta nešto više od 32.000 gledatelja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.