ARAPI KUPILI SVE

Duel za prvi argentinski trofej u Abu Dabiju

Skoro sve bitne utakmice će se igrati u arapskom svijetu. Fudbalski čelnici najviše vole novac

Može li Boka do novog trofeja. Twitter

G. Š.

20.1.2023

U kojem smijeru je krenuo moderni fudbal, pitaju se mnogobrojni navijači širom svijeta? Skoro sve bitne utakmice će se igrati u arapskom svijetu. Fudbalski čelnici najviše vole novac, a njega u zemljama na Arapskom poluostrvu imaju u izobilju, pa su tako navijači iz tog dijela svijeta prethodnih mjeseci mogli uživo gledati Svjetsko prvenstvo 2022., Superkup Španije, Superkup Italije… 

Internacionalni superkup Argentine

U četvrtak je u Saudijskoj Arabiji organizovana prijateljska utakmica između Kristijana Ronalada i Lionela Mesija (Drim tima tamošnjeg prvenstva i PSG-a), a ovog petka od 16.30 sati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima održat će se meč Internacionalnog superkupa Argentine između Boke Juniors i Rasing Kluba.

Dva velikana iz Buenos Ajresa će za prvi trofej u sezoni morati da pređu pola planete. Jer, novac koji će dobiti u Abu Dabiju ne bi nikada mogli da očekuju od Fudbalskog saveza Argentine, bez obzira na to što je on ove zime dobio ozbiljnu finansijsku injekciju pošto su "Gaučosi" osvojili Mundijal 2022. u Kataru. Jednostavno, Arapi su bili spremni da osiguraju osvajaču Superkupa 1.000.000 dolara, zato su igrači Boke i Rasinga sjeli u avione i prevalili 13.500 kilometara za jedan meč. 

I tako će najbolji argentinski klubovi svake godine barem do 2026. godine, jer na toliko je potpisan ugovor.

Novi argentinski duel 

Da čitava stvar bude još bizarnija, ove godine će se u Abu Dabiju odigrati dva Superkupa Argentine. Ovaj koji je danas na programu nosi naziv Internacionalni superkup, igraju ga šampion Boka Juniors i Rasing Klub, koji je osvojio u novembru Trofej šampiona. 

Datum odigravanja onog klasičnog Superkupa Argentine između Boke i osvajača nacionalnog kupa Patronata tek treba da se odredi, u zavisnosti od toga kada to kalendar i obaveze ovih ekipa budu dopustili.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.