DERBI BIH

Varešanović danas ne može računati na četiri igrača

Pored talentiranog desnog bočnog, van stroja su još Džafić, Musa i Ališah

Bordo svlačionica diše jednim plućima: Odlična atmosfera na treningu bordo tima. FK Sarajevo

12.3.2023

Fudbaleri Sarajeva u odličnoj atmosferi dočekuju nedjeljni derbi Bosne i Hercegovine, koji je na programu u Doboju kod Kaknja (15 sati), iako u srijedi nisu slavili u 148. vječitom derbiju (0:0).

Igrački kadar

Kako smo se uvjerili u razgovoru s igračima, trenerima i čelnicima kluba s Koševa, bordo svlačionica diše jednim plućima.

Kada je u pitanju igrački kadar, za duel sa starim rivalom iz Mostara neće konkurirati već duže povrijeđeni veznjak Haris Ališah (18) i Muhamed Musa (Muhammed - 26), koji je još u procesu oporavka, te kartonirani ofanzivac Adnan Džafić (32), a pod velikim upitnikom je i nastup desnog bočnog Enedina Mulalića (19).

Talentirani fudbaler kluba s Koševa još osjeća posljedice nezgodnog udarca u vječitom derbiju, tako da „kao zapeta puška“ novu šansu čeka iskusni Avdija Vršajević (37), koji nije bio na svom nivou na otvaranju proljeća protiv Zrinjskog (0:2).

Stari rivali

Utakmicom između Veleža i Sarajeva, popularnim derbijem Bosne i Hercegovine, bit će zaključeno 22. kolo, odnosno prva dva kruga takmičenja, nakon kojeg se prema plasmanu pravi raspored završnog, trećeg dijela sezone.

Dva stara rivala odigrat će u nedjelju svoju 136. službenu utakmicu. Nešto više uspjeha u najdugovječnijem bh. derbiju imalo je Sarajevo (49 pobjeda Sarajeva, 46 Veleža, uz 40 remija, i gol-razliku 189:184 na strani „Rođenih“).

Uzmemo li u obzir posljednjih šest premijerligaških susreta ove dvije ekipe, Velež je ubilježio tri pobjede uz tri remija, a Sarajevo se (računamo li i finale Kupa) pobjedom protiv „Rođenih“ nije osladilo već osam utakmica. Bordo tim je zadnji put trijumfirao 23. novembra 2019. godini.

Petrović dijeli pravdu

Derbiji Bosne i Hercegovine uvijek su bili utakmice za sve fudbalske sladokusce širom naše domovine. Nadamo se da će se i djelioci pravde uklopiti u taj ambijent. Suđenje na ovom meču povjereno je Draganu Petroviću iz Banje Luke, a pomoćnici će mu biti Mirza Čejvanović iz Tuzle i Sreten Udovičić iz Prijedora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.