OSTVARENJE SNA

Aston Vila dočekuje Zrinjski, Mostarci u Birmingemu bez bijele zastave: Mogu li Plemići režirati još jedno iznenađenje

Svakog vikenda ih gledamo na televiziji, a sada igramo protiv njih, rekao je Ivančić

Zrinjski: Spremni za još jednu ludu evropsku noć. N. Šaljić

E. Ć.

5.10.2023

Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine ekipa Zrinjskog večeras će igrati veliku utakmicu protiv slavne engleske Aston Vile u okviru 2. kola Konferencijske lige.

Ostvarenje sna za „Plemiće“ da igraju na kultnom Vila Parku protiv čuvene engleske ekipu. Antonio Ivančić, fudbaler Mostaraca, je najbolje dočarao ono što očekuje njega i saigrače.

- Svakog vikenda ih gledamo na televiziji, a sada ćemo se suočiti s njima – rekao je Ivančić pred put u Birmingem.

Stradanje Brajtona

Mostarci će pokazati poštovanje engleskoj ekipi, vjerovatno i najjačem timu u Konferencijskog ligi ove sezone. Ali jedno je sigurno, u Birmingem nisu ponijeli bijelu zastavu. „Plemići“ su digli formu u domaćem prvenstvu, a još uvijek „lete“ na krilima senzacionalnog preokreta i pobjede protiv AZ Alkmara u 1. kolu Konferencijske lige.

No, moraju biti na oprezu. Aston Vila je u odličnoj formi, a za vikend je na Vila Parku „nastradala“ senzacija ovosezonske Premijer lige Brajton (6:1).

- Ako su sposobni dati Brajtonu šest golova onda vam je jasno o kakvoj se kvaliteti radi. 

Ali mi ne idemo tamo na izlet, idemo odigrati dobru utakmicu, dati svoj maksimum, a za što će taj maksimum biti dovoljan, o tom potom – rekao je trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić.

Prvi na tabeli

Iako je rijetko ko davao šanse Zrinjskom za bod(ove), „Plemići“ su u Birmingem otputovali kao prva ekipa u grupe u kojoj su Aston Vila, AZ Alkmar i Legija iz Varšave. Sve su to ekipe kojima su brojni ljubitelji fudbala unaprijed upisivali bodove protiv Zrinjskog.

A onda se dogodila ta mostarska noć koja će primorati sve protivnike Zrinjskog da ih maksimalno shvate. Budu li imali priliku, Nemanja Bilbija i društvo će to brutalno kazniti.

- To je ekipa iz najjače lige na svijetu i mi moramo biti na sto posto naših mogućnosti, a oni da imaju lošiji dan, pa da izvučemo pozitivan rezultat. Atmosfera će sigurno biti sjajna i jedva čekam da istrčimo na teren – poručio je Bilbija.

Neće Rendulić i njegovi izabranici biti sami u Birmingemu. Bodrit će ih oko 700 njihovih najvatrenijih navijača sa tribina Vila Parka. Utakmica se igra od 21 sat, a sudit će je Švicarac Urs Šnajder (Schnyder).

Menhengladbah i 2014.

Kapacitet Vila Parka na kome će se igrati utakmica je 42.000 gledatelja, a za Bilbiju to neće biti prva utakmica pred tolikim brojem navijača.

- Igrao sam ja 2014. sa Sarajevom protiv Borusije Menhengladbah pred 50.000 gledatelja i nismo se dobro proveli – prisjetio se Bilbija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.