TREĆE POLUVRIJEME

Skandal na utakmici AZ Alkmara i Legije iz Varšave: Poljski fudbaleri i stručni štab napadnuti od strane holandske policije

Nakon minimalne pobjede AZ Alkmara 1:0, incidenti na stadionu izazvali šok u svijetu fudbala

Neviđeni sklandal, privođenje igrača Legije. Twitter

N. Č.

6.10.2023

Drugo kolo grupne faze Konferencijske lige proteklo je u sjeni ozbiljnog incidenta nakon utakmice između AZ Alkmara i Legije iz Varšave, koja je završila rezultatom 1:0 u korist holandskog tima. Nakon što su završili svoju borbu na terenu, igrači i osoblje Legije suočili su se s nasiljem holandske policije, što je rezultiralo privođenjem dvojice igrača i povredama nekoliko članova njihovog stručnog tima.

Policija zatvorila kapije stadiona

Incident se dogodio nakon utakmice kada su igrači Legije trebali napustiti stadion i ukrcati se u svoj autobus. Holandska policija odlučila je zatvoriti kapije stadiona, uprkos tome što nisu svi članovi delegacije Legije bili unutar klupskog autobusa. To je izazvalo frustraciju i negodovanje Poljaka, koji su insistirali da ne žele napustiti stadion bez svih članova tima.

Sukobi su kulminirali nasiljem od strane holandske policije, a snimci prikazuju kako su čak udarali predsjednika kluba Dariusza Mioduskog pendrecima. Kondicioni trener tima ozbiljno je povrijeđen tokom incidenta, dok su srpski defanzivac Radovan Pankov i portugalski kapetan ekipe Žozue privedeni i odvedeni u policijsku stanicu.

Poljski mediji prenose da su nekoliko igrača Legije ušli u konfrontaciju s policijom nakon što su svjedočili nasilju prema svojim kolegama i predsjedniku kluba. Kamere poljskih novinara zabilježile su ovu dramatičnu situaciju na stadionu.

Ozbiljna zabrinutost

Iako je AZ Alkmar slavio pobjedu rezultatom 1:0 golom Pavlidisa u 52. minuti utakmice, ovaj incident bacit će sjenku na sportski događaj i izazvati ozbiljnu zabrinutost u europskom nogometnom svijetu.

Nakon incidenta, delegacija Legije i dalje se nalazi u Nizozemskoj i neće je napustiti dok igrači Pankov i Žozue ne budu pušteni iz pritvora. Ovakav nasilni incident na nogometnoj utakmici ostat će tema rasprava i analiza u danima koji slijede.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.