PREMIJER LIGA BIH

Vlado Jagodić za "Avaz": Sloga je mnoge iznenadila, moja želja je da se liga dodatno skrati

Velež svugdje hvalim. Četiri ekipe na vrhu u velikoj prednosti za Evropu, rekao je Jagodić

Jagodić: Jedan od najiskusnijih trenera. Facebook

Rijad Kapetanović

13.2.2024

Fudbaleri dobojske Sloge Meridian iza sebe imaju odličnu polusezonu koju su završili na 5. mjestu Premijer lige BiH sa 27 bodova, šest manje od Veleža i Sarajeva. 

Dobojlije su pripreme odradile u Antaliji, a onda su po povratku u našu zemlju eliminirale Igman iz Konjica u osmini finala Kupa BiH (1:0).

O minuloj polusezoni, utakmici Kupa BiH, ali i nastavku sezone za "Dnevni avaz“ govorio je trener Sloge i jedan od najiskusnijih u našoj ligi Vlado Jagodić.

Osnovni cilj

- Realno nama je osnovni cilj bio prolaz u Kupu – rekao je na početku razgovora Jagodić.

Istakao je kako je Sloga imala problema s treniranjem jer u Modriči, gdje ekipa igra dok se ne sredi teren u Doboju, nije mogla trenirati zbog lošeg stanja travnjaka.

- Trebamo biti zadovoljni prolaskom u četvrtfinale uzimajući u obzir da smo protiv sebe imali ekipu Igmana koja je došla da opstruiše igru. Mi smo tim pravili da imamo kvalitet u visokim loptama i kvalitet u skok igri, što nam je pomoglo u utakmici s Igmanom. Igman nam nije napravio nijednu priliku za postizanje gola. Drago mi je da moji igrači nisu klonuli duhom, a onda nam se posrećilo da u posljednjoj minuti iznudimo igranje rukom lijevog beka Marka Čubrila poslije kornera – istakao je Jagodić.

Sloga je u četvrtfinalu Kupa BiH. Međutim, u Doboju su naročito ponosni na partije u prvenstvu.

- Apsolutno smo zadovoljni 5. mjestom na kojem smo trenutno u ligi. Prije početka sezone su nas mnogi svrstavali među glavne kandidate za ispadanje. Moram ponoviti da se divim gradonačelniku Jeremiću i ljudima oko njega koji žele napraviti od Sloge stabilnog premijerligaša.

Ekipa Sloge: Na pauzu otišla kao 5. u prvenstvu. FK Sloga

Završava se hibridni teren, diže se jedna velika tribina od 3.500 sjedećih mjesta, tu su i reflektori koji se postavljaju. 

Ja se nadam da ćemo se mi zadržati negdje na sredini tabele i nema nenormalnih ambicija, jer mi još nismo izborili opstanak – kazao je Jagodić.

Top četiri

Sloga je tokom jesenjeg dijela bila odlična na domaćem terenu, dok na gostovanjima i nije imala dobre rezultate, izuzev utakmice na Koševu (2:1). Dotakli smo se i proljetnog dijela sezone koji Sloga otvara protiv Veleža.

- Ja svugdje hvalim Velež kao klub koji je napravio infrastrukturu i tim. Velež ima zaista igrački kadar i trenera, s kojim ozbiljno mogu računati da će se boriti do kraja za evropska takmičenja. Očekujem neizvjesnu utakmicu, ali da će svi gledaoci imati šta da vide – naglasio je Jagodić.

Trener Sloge otkrio je i svoja četiri favorita za evropska takmičenja narednog ljeta.

- Ako ćemo realno uzimajući u obzir koje probleme ima Željezničar, kao i Široki Brijeg uz nas zbog terena, mislim da su ove prve četiri ekipe (op.a. Borac, Zrinjski, Sarajevo i Velež), koje su trenutno naprijed, u velikoj prednosti.

Što se tiče titule ne bih ja ništa još prognozirao, svi svrstavaju Borac kojeg sam ja trenirao pet puta, ali nije to ni blizu završnog čina. Borac igra dobro, to je tačno, ali ne smije se zapostaviti ni Zrinjski koji je zadržao kvalitet, a tu su i Sarajevo i Velež – kazao je Jagodić.

Jagodić je govorio i o poboljšanju kvaliteta fudbala u našem prvenstvu, ali i samom pomaku u infrastrukturi.

- Mogu reći da me veseli pomak u svim segmentima. Kad se završi stadion kod nas i u Širokom, mi ćemo imati osam hibridnih stadiona. Više nam neće zimski periodi stvarati nevolje, a to je bio najveći problem naše lige zbog dugih pauza. 

Povratak nekih bitnih igrača u našu ligu govori o tome koliko je ona zanimljiva. Ljudi koji vode klubove bave se ozbiljnim poslovima i ja ću naglasiti da je moja želja da ova liga ide na deset klubova, te da svaka ekipa mora imati hibride i reflektore. Također, da se svaka utakmica prenosi i da se uvede VAR sistem – poručio je Vlado Jagodić za "Dnevni avaz“.

Borba za opstanak

Jagodića smo pitali i za borbu za opstanak u elitnom rangu bh. fudbala.

- Realno kad uzmemo u obzir da je 45 bodova u opticaju, svi imaju šanse, ali je Zvijezda zaista u nepovoljnom položaju. Trebalo bi da osvoje oko 75 do 80 posto bodova da bi opstali u ligi. Bit će zanimljivo do samog kraja, jer ne možemo reći da neko nema finansije ili kvalitet – istakao je Jagodić.

U svojoj trenerskoj karijeri Vlado Jagodić imao je 536 utakmica.

Inače, voljom današnjeg žrijeba odlučeno je da će Sloga u četvrtfinalu Kupa BiH igrati protiv Posušja.

Prvi susreti su zakazani za 28. februar, a revanš mečevi su na programu 14 dana kasnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.