RAZGOVOR

Tahirović za Avaz.ba: Došlo je vrijeme da se stavi tačka na agoniju u RSBiH

Izabranici Bilala Šumana ostvarili veliki uspjeh

Tahirović: Možemo dobro odigrati i protiv boljih reprezentacija. Arhiv

Razgovarao: Jasmin Alibegović

17.6.2019

Plasman rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropsko prvenstvo tema je dana u našoj državi. 

Izabranici Bilala Šumana sinoć su savladali Češku u Ostravi rezultatom 24:23 i na taj način se plasirali na smotru najboljih evropskih selekcija koja će biti održana u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. Proslavljeni golman naše selekcije Enid Tahirović za Avaz.ba govorio je velikom uspjehu "Zmajeva". 

- Sigurno da je velika stvar ono što su momci sinoć uradili, prvo za našu državu, a zatim i za rukomet. Napravili su ovo kada se nije očekivalo da će uspjeti. Oni su zbili redove i pokazali da mogu igrati. U svim segmentima smo bili bolji od Češke i mislim da su sasvim zasluženo ostvarili to treće mjesto. Ostaje žal, jer čini mi se, kada se sve sabere, da smo mogli biti i prvi u grupi, ali šta je, tu je - kaže Tahirović. 

Komentirao je i situaciju u Rukometnom savezu BiH, koji bi uskoro trebao dobiti novog generalnog sekretara. Nezvanično saznajemo da su kandidati za ovu poziciju Tarik Smajović, Vojin Mijatović i Dragiša Ćosović.

-  Problematika finansiranja sporta u BiH traje već dugo. Svi ponavljamo kao papagaji da se treba više pažnje posvetiti. Međutim, već godina je stanje takvo kakvo jest. Što se tiče rada RSBiH, svi smo svjedoci da to ne funkcionira već dugi period. Nisam nešto posebno involviran i čuo sam da dolazi novi generalni sekretar. Mislim da je stvarno došlo vrijeme da se jednom stavi tačka na tu agoniju i da RSBiH krene funkcionirati onako kako treba. Ima tu dosta problema koji se trebaju rješavati. Momci su zaslužili da oni koji se bave finansiranjem više obrate pažnju na njih. Mjesto novog generalnog sekretara je početak tog nekog pozitivnog puta RSBiH, ali njegovim dolaskom ne rješava se more tih problema. Ima puno posla što se tiče toga - ističe proslavljeni bh. čuvar mreže. 

Rukometni "Zmajevi" protivnike na smotri najboljih evropskih selekcija će saznati 28. juna, kada će biti obavljen žrijeb u Beču.

- Mi ćemo biti u posljednjem šeširu, tako da ćemo dobiti sve bolje rangirane reprezentacije od nas, ali to nema veze. Bitno je da smo otišli tamo i pokazali smo da možemo dobro odigrati i protiv boljih reprezentacija. Lično, nemam nekih posebnih želja i nije mi bitno s kim ćemo biti u grupi, odnosno da li ćemo snage odmjeriti sa nekom od selekcija iz bivše Jugoslavije. Najvažnije je da se dobro pripremimo i da probamo ostaviti što bolji utisak. Evropsko prvenstvo nije kao Svjetsko pa da zalutaju te neke reprezentacije koje se mogu lako pobijediti. Ovako je malo teže, ali mislim da ćemo imati puno navijača i sigurno možemo ostaviti dobar utisak - zaključuje Tahirović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.