"MILLROSE GAMES"

Poništen objavljeni svjetski rekord: Laser netačno izmjerio dužinu

Kvar na instrumentu je uzrokovao loše očitanje rezultata, rekao je direktor mitinga

Raian Krauze. AFP

G. Š.

30.1.2022

Novi svjetski rekord u bacanju kugle - 23,38 metara, koji je Amerikinac Raian Krauzer (Ryan Crouser) postavio u subotu na dvoranskom atletskom mitingu "Millrose Games" u Njujurku proizašao je iz pogreške mjernog instrumenta i poništen je, potvrdili su organizatori takmičenja, kao i sam bacač u izjavi za francusku izvještajnu agenciju AFP.

- Nažalost, laser je netačno izmjerio, izjavio je dvostruki olimpijski pobjednik kojem i dalje ostaje prijašnji apsolutni svjetski rekord - 23,37 metara, postignut na otvorenom u Eugeneu, tokom prošlogodišnjih američkih kvalifikacija za OI u Tokiju.

- Kvar na instrumentu je uzrokovao loše očitanje rezultata, dodao je direktor mitinga Ray Flynn, nakon što su vijest o rekordu putem društvenih mreža već objavili i svjetska krovna atletska federacija (World Athletics) i Američka atletska federacija (USATF).

Ggreške ovakvog tipa su vrlo rijetke na mitinzima ovog nivoa, a iz USATF-a su pojasnili kako je do nje došlo.

- Sudije su otkrile da je mjerni instrument, koji je prije takmičenja bio ispravno postavljen i kalibriran, tokom takmičenja bio na pogrešno pozicioniran. Kao rezultat toga, svi rezultati u bacanju kugle su poništeni, piše u saopćenju organizatora.

Krauzer takvim raspletom nije razočaran.

- Znam da su mnogi razočarani što nisam bacio 23,38 metara, ali ja sam sretan, izjavio je 29-godišnji Teksašanin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.