FINANSIJSKA POMOĆ MLADIMA

OK BiH obezbijedio stipendije za deset bh. olimpijskih nada

Mladi olimpijci su danas potpisali ugovore „Stipendije za mlade olimpijske nade“ u prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine

OK BiH: Osigurane stipendije za 10 sportista. FENA

FENA

8.2.2023

Milanko Mučibabić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, je rekao kako će bh. olimpijske nade dobiti stipendije koje će im donijeti 300 dolara mjesečno.

Trajanje tih stipendija će biti godinu dana, a nakon što istekne godina dana, OK BiH će razmotriti njihov učinak i donijeti odluku o eventualnom nastavku saradnje.

Stipendije su dobili plivači Iman Avdić i Jovan Lekić, atletičarka Emina Omanović, taekwondoistinje Marija Jokić i Nadina Mehmedović, džudist Mustafa Hebib, bokser Adi Šljivo, skijaška trkačica Sara Plakalović, alpski skijaš Milivoje Mačar i brzoklizač Ermin Raščić.

Mučibabić ističe da je komitet odabrao najzaslužnije sportiste u saradnji sa sportskim savezima. Sportiste su birane u saradnji sa sportskim savezima i na osnovu informacija i rezultata koje su ti savezi proslijedili krovnoj kući bh. sporta. Navodi da su to sve provjerili članovi komisije.

- Iako Komitet nije zadužen za ovakvu vrstu finansiranja, potrudili smo se da putem projekta obezbijedimo sredstva za ove mlade sportiste. Ako oni pokažu volju, želju i napredak, to ćemo učiniti i naredne godine - kazao je Mučibabić.

Predsjednik komiteta je podsjetio da zemlje u našem okruženju ulažu između 20 i 40 miliona KM godišnje, dok je situacija u BiH dosta drugačija. Bosna i Hercegovina godišnje ulaže samo milion i 300.000 KM.

Iako je uloženi novac minimalan, očekuje se da će BiH na Olimpijadi u Parizu 2024. godine predstavljati osam sportista.

Perspektivna plivačica Iman Avdić ističe da će joj stipendija mnogo pomoći u finansiranju nastupa na nadolazećim takmičenjima.

- Očekuje me Evropsko juniorsko prvenstvo u julu u Beogradu, a potom Svjetsko prvenstvo u japanskoj Fukuoki. Drago mi je kada vidim da mladi sportisti dobivaju neophodnu podršku. Sigurna sam da će ovo svima nama biti dodatna motivacija – izjavila je Avdić.

Njen trener i otac Evelin Avdić ističe da je svaka podrška dobrodošla i vjeruje da OK BiH ne može sam ispratiti ovaj broj talentovanih sportista, od kojih se očekuje plasman na Olimpijadu.

- Jedino sistemska podrška može da riješi probleme sportista u BiH. Sportisti bi trebali manje vremena da posvete razmišljanju o finansijama, a više da se posvete trenažnom procesu i pripremama za takmičenja – izjavio je Avdić.

Današnje potpisivanje stipendija simbolično se odvija na 39. godišnjicu od održavanja Zimske olimpijade u Sarajevu 1984. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.