EVROPSKO PRVENSTVO

Iako Danci "melju" sve pred sobom, legenda se žali: Ovo je rukomet, nije atletika

Jasno je, igra je mnogo ljepša, zabavnija kada sam ja na terenu i kada imam više prilika za gol, rekao je on

Lindberg: Nije zadovoljan svojim statusom. EHF

E. Ć.

22.1.2024

Rukometaši Danske briljiraju na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. 

Danci su redom "razbijali" svoje rivale Češku, Grčku, Portugal, Nizozemsku, Švedsku i Norvešku. Ovakva dominacija nije nikada viđena u svijetu rukometa, međutim, nisu svi zadovoljni.

Najiskusniji reprezentativac Danske Hans Lindberg (43) požalio se za "DR Sporten" zbog svoje minutaže. On je najbolji strijelac u historiji Bundeslige i jedno od najboljih krila svih vremena, a smatra da je sada žrtva taktike selektora Nikolaja Jakobsena (Jacobson).

Jakobson na poziciji desnog krila preferira Niklasa Kirkelokea (Niclas Kirkelokkea), 29-godišnjeg igrača Rajn Neker Levena, koji može igrati i napad i odbranu.

Kirkeloke može odigrati kvalitetnu odbranu i osloboditi defanzivnih zadataka Matijasa Gidsela (Mathias). Ta taktika se pokazala jako uspješnom, ali Lindberg nije sretan.

- Tako igramo u ovom trenutku. Ali, mislim da je šteta što je tako. Jasno je, igra je mnogo ljepša, zabavnija kada sam ja na terenu i kada imam više prilika za gol. 

Ovo je rukomet, a ne ''trčanje''. Da sam želio trčati, trenirao bih atletiku - rekao je Lindberg, prenosi Balkan Handball.

Inače, Hans Lindberg dao je pet golova u posljednjem susretu protiv Norveške, ali sve pogotke dao je sa sedam metara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.