EHF EURO 2024

Slovenci su na ovo čekali 24 godine: Zaustavili su strašan niz Danaca

Vrijedi istaći da su Danci igrali u drugom timu jer su ranije obezbijedili plasman u polufinale

Sa večerašnje utakmice. Platforma X

E. Ć.

23.1.2024

Rukometaši Slovenije nanijeli su prvi poraz Dancima na ovom Evropskom prvenstvu u meču posljednjeg kola druge runde rezultatom 28:25.

Slovenci su ovom pobjedom došli do 3. mjesta u grupi i tako osigurali sebi meč za 5. mjesto. Ovo im je bio i prvi trijumf nad Dancima u posljednje 24 godine.

Ekipa Slovenije je na startu meča napravila mini seriju od 3:0 i došli do dva gola prednosti (5:3). Danci su do poravnanja došli sredinom prvog dijela, ali je Slovenija novom serijom došla do vodstva s kojim je otišla na odmor (17:14).

Danska je na startu drugog poluvremena odmah poništila prednost Slovenije sa tri brza gola, a novom serijom 3:0 došla je do vodstva (20:18).

Činilo se da će Danci doći do pobjede, ali je onda uslijedilo fantastičnih sedam minuta Slovenaca (47. - 54.) kada su sa tri uzastopna gola došli do preokreta.

Najefikasniji u Sloveniji bio je Kristjan Horžen sa šest golova, dok je Aleks Vlah dodao jedan manje. Klemen Ferlin je imao deset odbrana.

Kod Danske su se istakli Lukas Jorgensen i Niklas Kirkeloke (Niclas Kirkelokke) sa po šest pogodaka. Vrijedi istaći da su Danci igrali u kombinovanom timu jer su ranije obezbijedili plasman u polufinale. 

Tako je selektor Nikolaj Jakobsen (Nicolaj) odmorio Matijasa Gidsela (Mathias), Rasmusa Laugea, Magnusa Saugstrupa i Simona Pitlika (Pytlick).

Slovenija će u petak igrati za 5. mjesto protiv trećeplasirane ekipe druge grupe, a to će biti Njemačka, Austrija ili Mađarska.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.