PROŠLA PAKAO

Šokantna ispovijest bivše teniserke: Godinama me silovao, smatrali su ga "bogom" tenisa

Traume koje je ostavilo zlostavljanje ne prolaze ni godinama kasnije, a sve je morala proći i na suđenju

Selima Sfar. Instagram

D. H.

1.9.2023

Bivša teniserka Selima Sfar otkrila je kako je njen san da postane profesionalna sportistkinja ubrzo postao pakao. Tunižanka je rođena 1977. godine i s 12 godina je odlučila postati profesionalna teniserka, a kako bi to uspjela preselila je u Francusku.

Trajalo tri godine

Tamo je trenirala kod Regisa de Camareta u teniskoj školi u Biaritzu, a to se pokazalo lošim odabirom jer ju je isti taj trener silovao. Sfar je o svemu što joj se prije 35 godina događalo progovorila u razgovoru za L‘Equipe.

- Kada sam imala 12 i pol godina bila sam zlostavljana i to je trajalo skoro tri godine - otkrila je Sfar.

Čim je sletjela u Bordo trener ju je dočekao na aerodromu i odveo u svoj dom i tada je krenuo užas.

- Na pola puta, oko jedan ujutro, je stao uz cestu i počeo me dirati i raditi mi svašta. Nisam ni znala šta se događa. Ništa mi nije bilo jasno. Prije 35 godina bila su drugačija vremena i 12 godina nije bilo isto što i 12 godina sada. Sve što sam znala je da sam bila s jednim od najboljih trenera na svijetu, "bogom" tenisa u Francuskoj - rekla je Tunižanka pa nastavila:

- Kasno smo došli do njega. Na spratu je bila njegova kćerka i spavaća soba, a ja sam spavala na kauču na razvlačenje dole. Otišla sam spavati i sat, dva kasnije se probudila kada me počeo dodirivati. Od toga je vrlo brzo prešao na silovanje. Bila sam paralizirana, nisam se mogla pomaknuti.

Pobjegla u Englesku

Zlostavljanje je trajalo godinama dok Sfar nije skupila snagu da pobjegne u Englesku.

- Kada sam imala 16, 17 godina počela sam se buniti. Nisam više mogla izdržati. Osjetila sam užasan bijes i tugu. Nisam više htjela trenirati s njim, nisam to mogla. Odlučila sam otići u London i biti bez trenera. Bila je to radikalna odluka.

U Londonu je sama trenirala po šest sati dnevno kako bi se probila u 100 najboljih na WTA ljestvici što joj je uspjelo 2001. godine. Traume koje je ostavilo zlostavljanje ne prolaze ni godinama kasnije, a sve je morala proći i na suđenju.

- Trebalo mi je 25 godina sa sebi priznam i 25 godina da javno o tome progovorim. Nemate pojma koliku sam bol osjetila svaki put kada sam to čula i koliko me bilo sram. Tijekom suđenja sam se prisjetila pakla koji sam prošla i crnih misli koje su mi padale na pamet - rekla je Sfar pa dodala:

- Tokom teniske karijere, svaki put kad sam bila na korak do velike pobjede sam se sledila. Najgore svih tih godina je eliminacija krivnje i srama. Čak su mi i u mojoj obitelji neki ljudi postavljali pitanje zašto nisam rekla ne. To je nešto najgore što sam ikad čula - zaključila je bivša teniserka.

Sfar je 2008. godine završila karijeru, a njen trener je šest godina kasnije osuđen na 10 godina zatvora zbog silovanja dviju maloljetnica u trening kampu u Saint-Tropezu krajem 1980-ih i početkom 1990-ih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.