SARAJEVO

Predstavljena prva generacija sportskih penjača

Projekt "Magična penjališta Bosne i Hercegovine" finansirala Evropska unija i Savezna Republika Njemačka

Uspješna generacija. Fena

Fena

2.7.2021

U okviru projekta "Magična penjališta Bosne i Hercegovine", koji je finansirala Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo - FASTO održana promocija prve generacije polaznika modula edukacije za zvanje "Sportski penjač" i vještačke stijene za penjaštvo, prve takve u BiH.

Vještačku stijenu posebnom čine izgled i površina od 120 metara kvadratnih te korišteni materijal koji ne dozvoljava klizanje prilikom penjanja.


Vještačku stijenu posebnom čine izgled i površina. Fena

- Ovo je značajan dan za FASTO jer smo, novom stijenom za penjaštvo i razvijenim modulom edukacije započeli ozbiljan i dugoročan pristup razvoja kapaciteta, kako studenata tako i drugih zainteresanih osoba za sticanje zvanja "Sportski penjač", koje će, razvojem penjaštva kao turističkog proizvoda u Bosni i Hercegovini postati sve traženije i značajnije - rekao je projektni koordinator i profesor Erol Kovačević.  

Ova aktivnost predstavlja samo jednu od realiziranih i planiranih u okviru projekta "Magična penjališta Bosne i Hercegovine", koji zajednički implementiraju Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo, Planinarsko društvo "FASTO" te IT kompanija "Rebus" d.o.o. Sarajevo. Projekt će se implementirati 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 348.152 KM, od čega je Evropska unija izdvojila 277.354 KM bespovratnih sredstava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.