GRAD NA DRINI

Brojni sadržaji na 26. Internacionalnom Festivalu prijateljstva u Goraždu od 1 do 7. avgusta

Imat ćemo i dječije utrke uz učešće oko 250 djece iz deset gradova, rekla je Kazagić

Organizacioni odbor. Fena

FENA

14.7.2023

Organizacioni odbor 26. Internacionalnog Festivala prijateljstva – Goražde 2023. predstavio je bogat program ali i predfestivalske sadržaje ovogodišnje manifestacije, koja će u gradu na Drini biti održana od 1. do 7. augusta.

Naglašeno je na današnjoj konferenciji za medije da će festival i ove godine ponuditi mnoštvo sadržaja uključujući i predfestivalske koji startaju već 29. jula četvrtom Međunarodnom trkom prijateljstva Goražde 5K čiji je organizator Atletski klub Goražde.

- Na trci se očekuje oko 1.000 gostiju, gdje će u glavoj noćnoj trci 5K učestvovati više od 3.000 trkača iz deset zemalja. Imat ćemo i dječije utrke uz učešće oko 250 djece iz deset gradova koje će biti održane u Omladinskoj ulici za koju smo smatrali da je najljepše i najsrdačnije mjesto da krenemo sa ovogodišnjim sadržajima – kazala je PR Festivala prijateljstva Elma Kazagić.

Brojni su i drugi predsfestivalski sadržaji a kada je riječ o koncertima novina je da će, pored centralne bine na platou Gradske dvorane, dio sadržaja biti realiziran na izletištu Gubavica.

- Tu je 30. jula druženje na novotvorenom izletištu Gubavica iznad grada gdje će nastupiti goraždanski DJ-evi, a riječ je o music session koji će trajati cijeli dan. Što se tiče pop-rock programa na centralnoj bini, uz nastupe u našim okvirima već profilisanih bendova, 1. augusta poslije ceremonije otvaranja nastupit će Emir & Frozen Camels i zvijezda večeri Toni Cetinski. Narednih dana na programu je Zona Isključenja, Damir Urban, Dado Topić i Paranoid, Zlatan Karić te Laka i Lela a festival zatvara beogradska grupa SARS – precizirao je član OO Festivala Enes Džemidžić.

Dodao je da će se muzičke zvijezde družiti sa novinarima ali i ostalim građanima na dnevnoj bazi na "Kafi sa...".

Naglašeno je da neće biti uskraćeni ni ljubitelji sevdaha i narodne muzike, a neka od imena koja dolaze u Goražde su Adnan Jakupović, grupe Divanhana i Lexington a tu je i tradicionalna smotra foklora. Brojne radionice i maskenbal sadržaji su u kojima će posebno uživati najmlađi. Dobrodošlicu svim učesnicima i gostima Festivala poželio je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović koji je ukazao na vrijednosti ove manifestacije.

- Ono što je osnovna misija Festivala je da se što više ljudi uključi kao volonteri i onih koji nikad nisu rekli "zbogom Goraždu", što se tiče takvih stvari. Naša vizija festivala i ovog i budućih je da on bude preteča svih kulturnih, sportskih i drugih događaja i promocija ovog našeg prelijepog prostora i rijeke Drine – poručio je Imamović.

Internacionalna likovna kolonija "Boje prijateljstva", promocije knjiga, sajam starih zanata, Igre na žanju, eko regata, susreti dijaspore, revija frizura i PET frendly šatori uz besplatan pregled kućnih ljubimaca, samo su neki od festivalskih sadržaja koji se po prvi put mogu pronaći i skeniranjem QR koda koji je predstavljen na današnjoj pres - konferenciji.

Festival prijateljstva koji traje 26 godina nije samo puka zabava već on edukuje nove generacije u oblastima pop-rock muzike, tradicionalne i narodne muzike ali i u drugim segmentima, a specifičnost i vrijednost Festivala ogleda se i u činjenici da su svi sadržaji za građane besplatni - poručili su organizatori.

Prvi "Festival prijateljstva" održan je 1998. godine na inicijativu nekolicine prijatelja, umjetnika iz Goražda i Bretanje (Francuska). Svake naredne godine dobijao je na masovnosti i kvalitetu i danas predstavlja jedan od nazajnačajnijih kulturnh događaja u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.