POPULIZAM PREKO ŽRTAVA

Kad će shvatiti da više nisu opozicija: Vlast organizirala proteste protiv sebe

Na čelo protestne povorke stali su Benjamina Karić, Denis Bećirović, Ramo Isak, koji imaju moć da naprave promjenu, makar u stranci

Benjamina Karić čita zahtjeve svojim stranačkim kolegama. N. Šaljić / Avaz

16.8.2023

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) odlučila se na nesvakidašnji potez, bliži Nadrealistima nego realnoj situaciji, organizirajući proteste u gradu. Protest je organiziran zbog stravičnog zločina u Gradačcu u kojem je Nermin Sulejmanović svirepo ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović jer ga je prijavila policiji zbog nasilja, a taj užasavajući čin prenosio je uživo na društvenim mrežama.

Sama protestna šetnja ne bi bila sporna da gradonačelnica Karić nije članica stranke koja upravlja procesima na svim nivoima vlasti, od gradskog, koji ona predstavlja, do kantonalnog, nivoa Federacije, gdje SDP ima najviše ministarskih pozicija i premijersku, te državnog, gdje su treća najbrojnija stranka po broju zastupnika u Parlamentu.

Apsurdna situacija

Na tim protestima se stvorila apsurdna situacija da Karić čita zahtjeve za vlast, iako je i ona dio nje, a sve to pažljivo sluša ni manje ni više nego član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, također član njene stranke. U prvim redovima na protestima vlasti protiv same sebe bio je i federalni ministar policije Ramo Isak.

Kulminacija oportunizma i populizma je bila činjenica da su protesti održani baš u trenutku dok je stotinjak metara od njih, ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, bio organiziran crveni tepih, s obzirom na to da je Facebook gradonačelnica već ranije procijenila da građani opravdano kritiziraju političare koji su sa smiješkom prohodali njim, zanemarujući strahotu u Gradačcu.

Da se gradonačelnica Karić, ali i njene kolege koje su pružile podršku protestima koje je organizirala nisu htjeli baviti populizmom, mogli su na puno efikasniji način pristupiti ovom problemu, ako ne kao neko ko je na vlasti, onda kao neko ko je najmlađi doktor prava, kako je Karić predstavljena na početku mandata.

Isak i Bećiroviću na protestu protiv sebe. N. Šaljić / Avaz

Osim toga, zahtjeve koji podrazumijevaju djelovanje unutar postojećih zakona mogla je uputiti raznim vladama i Vijeću ministara BiH.

Inače, Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH jednoglasno je usvojen u Predstavničkom domu PFBiH 27. jula 2021., a tek godinu kasnije, 28. jula 2022., i u Domu naroda i otad je on u proceduri te se čeka na njegovo konačno usvajanje. I dok ovaj zakon skuplja prašinu u ladicam, vlast protestira.

Dodikov stil

Samo pojavljivanje na protestima kao znak solidarnosti ne bi bilo sporno, ali organiziranje protesta vlasti je nešto jedinstveno za ove prostore. Tu praksu je patentirao Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i RS.

Na svaki protest koji je organizirala opozicija ili se barem pojavljivala na njemu organiziran je kontramiting vlasti. Posljednji takav je organiziran nakon općih izbora 2022. godine, kada je opozicija tražila ponavljanje izbora za nivo RS zbog brojnih nepravilnosti, pa je Dodik, zajedno s koalicionim partnerima, organizirao protest za „odbranu izborne volje naroda“.

Komšić izigravao opoziciju

DF nije poznat kao organizator protesta iako su neke podržavali, ali važe za stranku koja je godinama bila u vlasti, a izigravala opoziciju, na sličnom principu kao što to sada gradonačelnica Sarajeva radi.

Željko Komšić, predstavljajući se kao neko iz naroda, godinama je prikupljao političke poene na suprotstavljanju svojim partnerima na osjetljivim temama kako bi prikupio neki glas, dok je uporedo s tim dijelio izborni plijen. Za razliku od Komšića, koji je na taj način izigravao koalicione partnere, Benjamina Karić ide i korak dalje i pravi štetu i vlastitoj stranci.

Razlog je jednostavan: to donosi lajkove na društvenim mrežama, a novi izbori i prilika za produženje mandata stižu za manje od 14 mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.