PREMINULA U 73. GODINI

Poznat datum dženaze bh. heroine Halide Bojadži, majke ubijenih mališana na Sedreniku

Dženaza će se obaviti 2. maja u 17.15 sati na Bakijskom mezarju Faletići

Hallida Bojadži. Anadolija

N. Aj.

30.4.2024

Heroina Halida Bojadži preminula je jučer u 73. godini u Sarajevu. Dženaza će se obaviti 2. maja u 17.15 sati na Bakijskom mezarju Faletići. Tehvdi će se proučiti istog dana u džamiji Sedrenik u 17.15 sati.

Iza nje je ostao sin Muhammed, kao i braća i sestra.



Smrtovnica Halide Bojadži. Društvene mreže

Halida Bojadži izgubila je dvojicu sinova Fehima (17) i Mirzu (12) i to dok su se 9. juna 1992. igrali u dvorištu kuće. Ubijeni su granatom koja je ispaljena sa srpskih položaja. Osim njih dvojice, ubijena je i Amina Bojadži, njihova rodica, kao i Sakib Prašović.

- To vam opisati ne mogu. Krater je bio veći od tri metra. Bili su raskomadani. Ne mogu vam tu psihu opisati, kako čovjek da ostane normalan. Na deke smo kupili komade tijela, odvajali smo da znamo šta je Mirzino, šta Fehimovo. Da znamo šta pripada Amini, a šta Sakibu. Gluho bilo, otišli smo u bolnicu s onim dijelovima. A šta ćemo u bolnici, zamisli koliko smo bili izbezumljeni - govorila je Bojadži svojevremeno za "Avaz".

Tri godine poslije Halida je zatrudnjela, nosila je blizance. Nažalost, nesretnim slučajem izgubila je jednu bebu. Drugu je rodila - sina Muhammeda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.