PRVI ČOVJEK FRANCUSKE

Makron: Diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara nema značaja

Da budem jasan: ili imate kompletan bojkot i ne šaljete sportiste ili pokušate da promijenite stvari korisnim akcijama, rekao je

Makron: Podržava samo one akcije koje imaju koristan efekat. anadolija

E. Ć. / Srna

9.12.2021

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je kako njegova zemlja ne planira da se pridruži diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. 

Kako kaže, takav potez ne bi imao značaj, prenosi "BBC". Makorn je na obraćanju za medije rekao kako Zimske olimpijske igre ne treba politizovayti i da podržava one akcije koje imaju koristan efekat.

- Da budem jasan: ili imate kompletan bojkot i ne šaljete sportiste ili pokušate da promijenite stvari korisnim akcijama - naglasio je francuski predsjednik.

Podsjećamo, diplomatski bojkot Igara u Pekingu najavile su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Kanada i Australija zbog odnosa Kine prema ljudskim pravima i optužbi o kršenju prava Ujgura i ostalih manjina. U međuvremenu, Antonio Guteres, generalni sekretar UN-a, izjavio je da je prihvatio poziv da bude na ceremoniji otvaranja Zimskim olimpijskih igara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.