MINISTRICA NJEMAČKE

Analena Berbok: Rusija osporava temeljne principe evropskog mirovnog poretka

Konferencija pruža priliku da razgovaramo o tome kako se još uvijek možemo suprotstaviti prijetnjama nasiljem i vojnoj eskalaciji, poručila je

Ministrica vanjskih poslova Njemačke. AGENCIJE

A. O.

18.2.2022

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok uoči početka Minhenske sigurnosne konferencije govorila je o trenutnoj situaciji i tenzijama između Ukrajine i Rusije.

Prema njenom mišljenju Rusija ugrožava sigurnost Evrope svojim zahtjevima.

- Spremnost da se uključe u pregovore mora biti potkrijepljena stvarnim ponudama za dijalog. Najavljeno povlačenje trupa mora biti potkrijepljeno povlačenjem koje se može provjeriti, a reafirmacije u vezi sporazuma iz Minska moraju biti potkrijepljene stvarnom spremnošću za uključivanje u pregovore - rekla je ona. 

Ozbiljni koraci

Berbok je poručila kako Moskva mora pokazati ozbiljne korake ka deeskalaciji.

- Raspoređivanjem trupa bez presedana na granici s Ukrajinom i zahtjevima koji podsjećaju na Hladni rat, Rusija osporava temeljne principe evropskog mirovnog poretka - rekla je ona.

Iako iz Moskve dolaze signali kako su zainteresovani za nastavak dijaloga sa Zapadom, Berbok ističe kako takve najave moraju imati utemeljenje u djelima.

Na marginama Minhenske sigurnosne konferencije u subotu bi se trebali sastati i ministri vanjskih poslova zemalja G7 koji će također razgovarati o aktuelnoj situaciji u svijetu.


Konferencija u Minhenu

- Veliki je gubitak što Rusija ne koristi ovu priliku. Konferencija pruža priliku da razgovaramo o tome kako se još uvijek možemo suprotstaviti prijetnjama nasiljem i vojnoj eskalaciji - kazala je.

Sastanku će prisustvovati i zvaničnici brojnih zemalja i organizacija. U Minhen bi tako trebala otputovati i potpredsjednica SAD-a Kemala Haris, generalni sekretar UN-a Antonio Guteres, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, šef NATO-a Džens Stoltenberg kao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Na kraju, ministrica je izjavila kako je šteta što Rusija ne želi učestvovati na konferenciji u Minhenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.