PRED GRČKIM PARLAMENTOM

Zelenski: Evropa treba zauzeti snažniji stav protiv Rusije

Otvoreno vas pozivam da stvorite takvu uniju prijatelja koja će moći spasiti Ukrajince i Grke na jugu Ukrajine, rekao je grčki ministar

Sa održanog zasjedanja. AGENCIJE

A. O.

7.4.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Evropu da zauzme snažniji stav protiv Rusije.

On se obratio putem video veze grčkom parlamentu u kojem je ponovio bojni poklič grčkih patriota u 19. stoljeću u crnomorskoj luci Odesa.


Pretvorena u pepeo

Zelenski je rekao da je Mariupolj, druga luka na ukrajinskoj obali gdje žive hiljade etničkih Grka, pretvorena u pepeo od ruske invazije, te je pozvao na još humanitarne pomoći i napora da se evakuiraju ozlijeđeni.

- Ovo je pitanje evropske časti - rekao je preko prevoditelja, a nakon govora su u atenskom parlamentu uslijedile ovacije.

Šestosedmični rat natjerao je četiri miliona Ukrajinaca na bijeg iz zemlje, uništio je gradove i potaknuo niz zapadnjačkih restrikcija prema ruskim elitama i ekonomiji. Rusija je zanijekala ciljanje civila i rekla da je Ukrajinu i njezine zapadnjačke pristaše zahvatila diskriminatorna antiruska paranoja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je vojsku u Ukrajinu kako bi izvršila "specijalnu vojnu operaciju" demilitarizacije i denacifikacije zemlje. Ukrajina i Zapad kažu da je Putin pokrenuo ničim izazvan rat agresije.

Zelenski je danas rekao da se Moskva namjerno pokušava pobrinuti da Europljani ostanu bez povoljne energije, kako bi izazvali inflaciju i umjetno stvorili krizu sa zalihama hrane.



Biti blokirani

- Nijedna ruska banka nema pravo zaraditi novac u finansijskom sistemu. Moraju biti blokirani, svi moraju biti blokirani, ne samo neki, dok traje nerazumni, brutalni rat i nijedan ruski brod ne smije imati mogućnost ulaska u nijednu luku demokratskog svijeta - dodao je.

Tokom obraćanja kazao je sloboda ili smrt, citirajući poklič grčkog revolucionarnog društva Filiki Eteria, koje su osnovali trgovci u Odesi 1814. godine kako bi oslobodili Grčku od njezinih otomanskih vladara.

- Otvoreno vas pozivam da stvorite takvu uniju prijatelja koja će moći spasiti Ukrajince i Grke na jugu Ukrajine - dodao je, referirajući se na Mariupolj. Pomenuo je da će Grčka zatražiti od Međunarodnog kaznenog suda da istraži navodne ratne zločine u Mariupolju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.