VAŽAN GRAD

Tvrdi ukrajinski šef obavještajaca: Rusi se spremaju da brane Herson

Ukrajina je napredovala na Herson od početka oktobra

Vojne snage. ILUSTRACIJA / TWITTER

A. O. /BBC

25.10.2022

Rusija šalje više vojnika u ključni grad na jugu Hersona i možda se sprema da ga brani, rekao je šef ukrajinskih obavještajaca.

Ukrajina je ranije sugerirala da bi neke ruske jedinice mogle napustiti.

Rusija je zauzela Herson u prvim danima rata, ali je nedavno bila pod pritiskom dok ukrajinske trupe napreduju duž rijeke Dnjepar.

Ruske vlasti u gradu naredile su hiljadama civila da se evakuišu, piše BBC.

Žestoke borbe

Kirilo Budanov, šef ukrajinske obavještajne službe, odbacio je ovo kao "informativnu operaciju", rekavši za internet stranicu Ukrajinska pravda da Moskva "pokušava stvoriti iluziju da je sve izgubljeno".

- Ruska vojska šalje još vojnika i priprema ulice za odbranu - rekao je on, dodajući da je uklanjanje građana pretvaranje da se sačuva obraz u slučaju da grad padne pod Ukrajinu.

Ovo je odstupanje od ranijih komentara Kijeva da su invazione snage napuštale grad. 

- Oni se sada ne pripremaju za izlazak - rekao je.

BBC nije potvrdio precizna kretanja trupa bilo koje strane na terenu. Nagovještaj da ruske trupe kopaju otvara mogućnost žestoke borbe u narednim sedmicama.

Ukrajina je napredovala na Herson od početka oktobra. Povratila je oko 90 sela u regionu, sa ukupno 12.000 stanovnika, prema vojsci.


Poraz u Hersonu

Ruski zvaničnici u Hersonu su u ponedjeljak najavili stvaranje jedinica vojske, rekavši da će muškarci imati "priliku" da im se pridruže.

Ali Serhij Bratčuk (Serhiy Bratchuk), ukrajinski vojni glasnogovornik u Odesi, rekao je da je ovo bila maska ​​za regrutaciju muških stanovnika u rusku vojsku.

Poraz u Hersonu bio bi veliki poraz za Rusiju.

To je glavni grad jedne od četiri regije koje je predsjednik Putin pokušao anektirati nakon samoopisanih referenduma.

To je ujedno i jedina regionalna prijestolnica koja je zarobljena od invazije u februaru, i jedino je uporište na zapadnoj obali rijeke Dnjepar koja protiče kroz Ukrajinu.

A provincija Herson kontroliše kapiju Krima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.