OTVORENO

Direktor Švicarske obavještajne agencije: Agresija na Ukrajinu nije strateško iznenađenje

Ako smo pogriješili, to je zato što smo potcijenili spremnost (ruskog) predsjednika (Vladimira) Putina da preuzme rizik, rekao je Dasi

Dasi: Obavještajna služba ubuduće treba biti bolja u analizi. Printscreen

A. O.

4.3.2023

Direktor Švicarske obavještajne agencije (NDB) Kristiana Dasija (Christiana Dusseyja) rekao je da ruska agresija na Ukrajinu ne predstavlja iznenađujući strateški napad.

Kako je kazao od januara prošle godine postojale su indicije da će Rusija započeti rat.

- Napad (na Ukrajinu) nije se desio kao strateško iznenađenje. Od januara 2022. smo ukazivali na veliku vjerovatnoću da će uslijediti period od mjesec dana za napad, nakon što se završe Olimpijske igre u Pekingu 20. februara 2022. - izjavio je Dasi za švicarski list Neue Zurcher Zeitung.

Bez potvrde

Dodao je da kao što meteorolozi ne mogu potvrditi kada će oluja doći, tako ni obavještajne službe ne mogu kazati tačno kada će napad početi.

- Ako smo pogriješili, to je zato što smo potcijenili spremnost (ruskog) predsjednika (Vladimira) Putina da preuzme rizik. Obavještajna služba ubuduće treba biti bolja u analizi, ne samo sposobnosti protivnika, već i njihovih namjera, kao i u jasnijoj komunikaciji s vlastima – rekao je Dasi.

Informacijska bitka

Agresija na Ukrajinu je pokazala koliko su za nacionalnu sigurnost važni bitka u kibernetičkom prostoru i informacijska bitka. NDB-ov direktor je napomenuo da se to odnosi i na borbu protiv sve većeg broja dezinformacija.

Ukazao da je od početka rata primijećen povećan broj kibernetičkih napada. Upozorio je i na prijetnje savremenog vremena, to jeste da se sintetička biologija (kombinacija biologije i inžinjeringa) i vještačka inteligencija mogu iskoristiti kao oružje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.