NEGIRAO OPTUŽBE

Izraelski profesor uhapšen na Kipru zbog prodaje oružja Kini i Libiji

Izraelski profesor potvrdio je svoje hapšenje tvitom u nedjelju ujutro

Gal Luft. Instagram

D. H.

19.2.2023

Izraelski profesor Gal Luft uhapšen je u četvrtak na međunarodnom aerodromu Larnaca, u južnom Kipru, nakon što je Interpol izdao potjernicu protiv njega zbog sumnje da je krijumčario oružje u Libiju i Kinu.

Prema izraelskim i kiparskim izvještajima, uhapšen je na aerodromu dok se ukrcavao na avion za Izrael. Luft je optužen za udruživanje radi počinjenja teških kaznenih djela, kao i za davanje lažnih svjedočenja i druga neutvrđena kaznena djela koja je navodno počinio od 2015. godine.

Negirao optužbe

Izraelski profesor potvrdio je svoje hapšenje tvitom u nedjelju ujutro, navodeći da je njegovo hapešnje od kiparske policije bilo dio "politički motivisanog zahtjeva za izručenje" Sjedinjenih Država.

Luft je potom negirao optužbe iznesene protiv njega, tvrdeći da "nikada nije bio trgovac oružjem" i nadalje tvrdeći da ga američko ministarstvo pravosuđa "pokušava pokopati kako bi zaštitilo (američkog predsjednika Joea) Bidena" i njegovu porodicu.

Luftov advokat, Mordechai Tzivin, ponovio je Luftove tvrdnje u intervjuu danom Ynetu u nedjelju ujutro. Prema Tzivinu, profesor je bio na meti Vašingtona zbog informacija koje su predane tijelima za provođenje zakona 2019. u sklopu kriminalističke istrage Hantera Bajdena (Hunter Biden).

Optužiti Lufta za trgovinu oružjem u Kinu i Libiju "bio bi dobar način da ga se ušutka", cinično je predložio advokat, "jer on zna mnogo informacija o Hanteru. Senat je tek nedavno počeo istraživati Hanterov slučaj i Galovo svjedočenje, ako mu se dopusti da svjedoči, pokopat će Hantera Bajdena.

Čak štoviše, njegovo će svjedočenje skrenuti pozornost na samog predsjednika, ustvrdio je Tzivin.

"Diplomatska nesreća"

Advokat je također sugerirao da bi Demokratska stranka željela da Luft "nestane... Da se to dogodilo u Rusiji, izveli bi diplomatsku nesreću, ali srećom, on je na sigurnom mjestu gdje niko ne može povrijediti ga."

Luft, autor i stručnjak za energetsku sigurnost i diplomatiju, radi kao sudirektor Instituta za analizu globalne sigurnosti (IAGS) sa sjedištem u Vašingtonu, think tanka usmjerenog na energetiku, sigurnost i ekonomske trendove, prema njegovoj web stranici.

Luft je u prošlosti javno kritikovao američku vanjsku politiku, kao i Bajdenovu administraciju u cjelini. Na samitu u Pekingu 2021., pod nazivom "Međunarodni forum o demokratiji: zajedničke ljudske vrijednosti", Luft je optužio Bajdenovu administraciju za "predanost demokratiji koja ide samo onoliko daleko koliko dopuštaju njeni interesi".

Prošlog mjeseca, IAGS je objavio oštru analizu optužujući SAD za "provođenje nezakonite ekonomske politike" u vezi sa svojim "iznimno brzim" ekonomskim mjerama protiv nekoliko nacija diljem svijeta, ponajprije Rusije, koja je bila na udaru mnoštvo ekonomskih sankcija Vašingtona i zapadnih saveznika u Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.