BILA U SAMICI

Eva Kaili i dalje u zatvoru, njen advokat zabrinut

Belgijske vlasti je drže iza rešetaka kao trofej, rekao je Meri

Kaili: Smještena u zatvor. Twitter

A. O.

12.4.2023

Grčka europarlamentarka Eva Kaili i dalje se nalazi u zatvoru nakon što je uhapšena od strane belgijske policije krajem prošle godine.

Kaili se našla u centru pažnje zbog skandala o koupciji, a u istražnom zatvoru Haren, nedaleko od Brisela, Kaili boravi od 9. decembra.

Bez argumenata

Kako je kazao njen advokat Sven Meri (Mary), belgijske vlasti nemaju više argumenata na osnovu kojih bi Kaili mogli i dalje držati u zatvoru.

- Krajnje je vrijeme da Kaili bude puštena na slobodu i da se poštuje njena pretpostavka nevinosti. Nema više razloga da se drži u zatvoru - rekao je Meri za Euronews, dodavši da može pretpostaviti zašto se Kaili i dalje nalazi u zatvoru.

Izgubila mnogo krvi

- Belgijske vlasti je drže iza rešetaka kao trofej - poručio je advokat.

Tim advokata koji brani Kaili požalio se još početkom 2023. godine na tretman koji bivša potpredsjednica Evropskog parlamenta ima u zatvoru.

- Prošle sedmice tri dana je bila u samici. Tri dana su je držali sa upaljenim svjetlom, bilo je hladno i nisu joj dali deku. Nije se osjećala dobro te je izgubila mnogo krvi. Ovo je mučenje, kao da smo u srednjem vijeku - rekao je advokat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.