ISLAMABAD

UN poziva afganistanske talibane da prekinu bičevanja i pogubljenja

U izvještaju UN-a oštro su kritikovani talibani u Afganistanu zbog javnih pogubljenja, bičevanja, kamenovanja

UN pozvao Talibane da prekinu bičevanja. Anadolija

Anadolija

8.5.2023

U izvještaju Ujedinjenih nacija (UN) u ponedjeljak oštro su kritikovani talibani zbog javnih pogubljenja, bičevanja i kamenovanja od preuzimanja vlasti u Afganistanu i pozivaju se da zaustave takvu praksu, javlja Anadolija.

Samo u posljednjih šest mjeseci, 274 muškarca, 58 žena i dva dječaka javno su bičevana u Afganistanu, prema izvještaju Misije Ujedinjenih naroda u Afganistanu (UNAMA).

"Tjelesno kažnjavanje je kršenje Konvencije protiv torture i mora prestati", rekla je Fiona Frazer, šefica agencije za ljudska prava.

Pozvala je na hitan moratorij na pogubljenja.

Talibansko ministarstvo vanjskih poslova je odgovorilo da su afganistanski zakoni određeni u skladu s islamskim pravilima i smjernicama i da velika većina Afganistanaca slijedi ta pravila.

"U slučaju sukoba između međunarodnog prava o ljudskim pravima i islamskog prava, vlada je dužna slijediti islamski zakon", navedeno je u saopćenju Ministarstva.

Talibani su počeli da izvršavaju takve kazne ubrzo nakon dolaska na vlast prije skoro dvije godine, uprkos početnim obećanjima o umjerenijoj vladavini nego tokom njihovog prethodnog boravka na vlasti 1990-ih.

Istovremeno, postepeno su pooštravali ograničenja za žene, zabranjujući im pristup javnim prostorima, kao što su parkovi i teretane, u skladu s njihovim tumačenjem islamskog zakona.

Restrikcije su izazvale međunarodnu osudu, povećavajući izolaciju zemlje u trenutku kada je njena ekonomija propala i pogoršavajući humanitarnu krizu.

U izvještaju od ponedjeljka podsjetili su da je prvo javno bičevanje nakon talibanskog preuzimanja zabilježeno u oktobru 2021. u sjevernoj provinciji Kapisa. Navedeno je i da su, u tom slučaju, žena i muškarac osuđeni za preljubu javno bičevani po 100 puta u prisustvu vjerskih učenjaka i lokalnih talibanskih vlasti.

U decembru 2022. godine talibanske vlasti pogubile su Afganistanca osuđenog za ubistvo, što je prvo javno pogubljenje otkako su preuzeli vlast.

Došlo je do značajnog povećanja broja i regularnosti sudskih tjelesnih kazni od novembra.

U videoporuci, Abdul Malik Hakani (Haqqani), talibanski imenovani zamjenik glavnog sudije, rekao je prošle sedmice da je talibanski Vrhovni sud donio 175 takozvanih presuda odmazde od preuzimanja vlasti, uključujući 79 bičevanja i 37 kamenovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.