BIVŠI PREDSJEDNIK

Francuski žalbeni sud danas donosi presudu za korupciju u slučaju Sarkozija

Ovaj 68-godišnjak, koji je služio jedan mandat od 2007. do 2012. godine, ima probleme sa zakonom otkako je napustio funkciju

Nikolas Sarkozi. Fena

FENA

17.5.2023

Francuski žalbeni sud izreći će u srijedu presudu u jednom od nekoliko slučajeva korupcije i nezakonitog finansiranja kampanje u koje je umiješan bivši predsjednik Nikolas Sarkozi (Nicolas Sarkozy).

Ovaj 68-godišnjak, koji je služio jedan mandat od 2007. do 2012. godine, ima probleme sa zakonom otkako je napustio funkciju.

Tri godine zatvora

U martu 2021. godine osuđen je na tri godine zatvora – dvije uslovno i jednu kod kuće s elektronskom narukvicom – zbog korupcije i trgovine uticajem putem tajne telefonske linije koja je otkrivena prisluškivanjem.

Sud je utvrdio da su Sarkozi i njegov bivši advokat Tieri Herzog (Thierry) sklopili "pakt o korupciji" sa sudijom Gilbertom Azibertom, kako bi dobili i podijelili informacije o pravnoj istrazi.

Istražitelji su prisluškivali dvije Sarkozijeve službene telefonske linije. Otkrili su da je 2014. godine izvadio i treći nezvanični pod imenom "Paul Bismut", preko kojeg je komunicirao sa Herzogom.

Razgovori sa Herzogom

Sadržaj ovih telefonskih poziva doveo je do presude za korupciju 2021. godine. Bivši predsjednik je osporio optužbe i odmah se žalio na osuđujuću presudu, prenosi France 24.

Njegovi razgovori s Herzogom sada su prvi put pušteni na sudu i bit će ključni u odlučivanju o presudi.

Tužilaštvo je zatražilo da Sarkozi, Herzog i Azibert budu osuđeni na po tri godine uslovne kazne.

Oni su također tražili da se Sarkozi i Azibert (76) suspenduju sa javne funkcije, a Herzogu (67) zabrani bavljenje advokaturom, svakom po pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.