PREDVODIO OTPOR

Nakon vojnog udara u Nigeru: General Čiani imenovan za šefa prelazne vlade

Šef predsjedničke garde imenovan je "predsjednikom Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine"

General Čiani. Twitter

D. R.

28.7.2023

General Abdurahman Čiani (Abdourahamane Tchiani) novi je šef Vlade Nigera nakon vojnog preuzimanja vlasti, izvijestila je državna televizija.

Šef predsjedničke garde imenovan je "predsjednikom Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine", stoji u saopćenju, a demokratski izabranog predsjednika Mohameda Bazouma drže u pritvoru od srijede ujutro nakon vojnog puča.

Čiani koji je postavljen da vodi elitnu jedinicu 2015, dolazi iz regije Tilaberi na zapadu Nigera, glavnog regrutnog područja za vojsku. I dalje je blizak saveznik bivšeg predsjednika Mamadua Isofua (Mahamadoua Issoufoua), političara koji je vodio zemlju do 2021.

General je navodno predvodio otpor osujećenom pokušaju državnog udara u martu 2021, kada je vojna jedinica pokušala zauzeti predsjedničku palaču nekoliko dana prije nego što je Bazoum, koji je bio upravo izabran, trebao položiti zakletvu, prenosi Al Jazzera.

U srijedu je Čianijeva jedinica zatvorila Bazouma u predsjedničkoj palači u glavnom gradu Niameyu, što je izazvalo žestoke osude čelnika u Africi i izvan nje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.