KAKO JE POČELO

Ovo je čovjek koji je naredio napad na Izrael

Taj zlokobni glas, emitovan borcima širom Gaze, pripadao je jednookom terorističkom bosu

Deifu naredio napad na Izrael. Twitter

Z. K.

9.10.2023

Sve je počelo tako što je zloslutni glas naredio stotinama Hamasovih terorista preko granice da pokrenu žestok napad na Izrael u kojem je do sada ubijeno više od 800 Izraelaca.

Taj zlokobni glas, emitovan borcima širom Gaze, pripadao je jednookom terorističkom bosu Muhamedu Deifu (58), koji je godinama bio trn u oku Izraela uprkos nekoliko pokušaja atentata.

Pravio bombe

Deif se probio u redovima Hamasa i nekako preživio pet pokušaja atentata, u kojima je istao bez ruke i nogu i u kojima su mu ubijeni žena i dvoje djece. A, sada je Deif, koji je ranije pravio bombe, osmislio pažljivo planirani i smrtonosni napad na Izrael koji je iznenadio izraelske zvaničnike.

On je naredio militantima da koriste eksploziv i buldožere da probiju ograde oko Gaze i propuste još stotine ljudi. Deif je rođen u izbegličkom kampu u Kan Junisu 1965. godine kada je Gaza bila pod egipatskom kontrolom, ali je uspio da se uzdigne u redovima Hamasa i naredi napad u subotu, najbrutalniji i najsmrtonosniji do sada.

Njegova sposobnost da preživi bezbrojne pokušaje atentata i da nadmudri izraelsku vojsku dok naređuje pokolj civila i vojnika učinila ga je herojem među palestinskim militantima.

- Čak i prije toga, Deif je bio kao sveta ličnost i veoma poštovan i u Hamasu i od Palestinaca. Njegov posljednji napad na Izrael, koji u razmjerama neviđenim 50 godina, sada će ga pretvoriti u figuru "boga" kod mladih, - rekao je za Financial Times Mkhaimar Abusad, profesor politike na Univerzitetu Al-Azhar u Gazi.

I čim se Deifov glas emitovao preko radio valova, oni su bili spremni da pokrenu napad.

- U svjetlu kontinuiranih zločina nad našim narodom, u svjetlu orgije okupacije i njenog negiranja međunarodnih zakona i rezolucija, i u svjetlu američke i zapadne podrške, odlučili smo da stavimo tačku na sve ovo. Tako da neprijatelj shvati da više ne može da uživa bez da bude pozvan na odgovornost - dodao je Deif u video snimku gdje je ostao u sjenci.

Godinama je Deif bio u sjenci i izbjegavao pokušaje Izraela da ga ubije više od dvije decenije - iako je ostao paralizovan kao rezultat pokušaja atentata. Postoje samo dvije poznate fotografije Deifa, uključujući fotografiju iz lične karte stare 30 godina koju je objavio Izrael, a čak i u Gazi, samo nekolicina ljudi može da ga prepozna. Mi objavljujemo fotografiju koja je jasnija.

Van vidokruga izraelske obavještajne službe

Njegov naziv "Gost" se smatra referencom na praksu palestinskih boraca koji svaku noć provode na imanju drugog simpatizera kako bi ostali van vidokruga izraelske obavještajne službe.

Njegova prošlost ispunjena je bombaškim napadima i ubistvom stotina nevinih civila. Deif, kao komandant Hamasovog krila Kasam Brigada, naredio je terorističke napade, uključujući bombardovanje autobusa u Izraelu u kojem je ubijeno stotine ljudi.

Deif, koji je poznat i kao Abu Kaled, zbog toga je najtraženija meta Izraela u Gazi. Izrael je pokušao da ga ubije pet puta – 2001., 2002., 2006., 2014. i nedavno u maju 2021. godine.

Deif je uspio da izbjegne posljednje zračne napade nepovrijeđen - ali raniji napadi su ga ostavili bez oka, koštali su ga obje noge i ruke i ubili njegovu ženu i dvoje djece.

Kada je Hamas rođen kasnih 1980-ih, Deif je bio u dvadesetim - i otprilike u to vrijeme, izraelske snage su ga zatvorile.

- Od početka svog života u Hamasu, bio je fokusiran na vojnu stazu. Bio je veoma ljubazan, sve vrijeme patriota koji je pravio male karikature da nas nasmeje - rekao je Gazi Hamad, koji je dijelio zatvorsku ćeliju sa Deifom.

Ali svaki nagovještaj ljubaznosti ubrzo je nestao, a Deif je optužen da je ubio više od 50 civila u valu samoubilačkih bombaških napada 1996. godine. Također je pomogao u stvaranju prvih Hamasovih raketa, kojih je sada na hiljade.

Izvršili racije

Izraelski zvaničnik upoznat sa bezbjednosnim dosijeom komandanta rekao je da su ili Deifov stric ili otac 1950-ih izvršili racije naoružanih Palestinaca na istu oblast u koju su se Deifovi borci infiltrirali u subotu.

Da podsjetimo, u napadima palestinske militantne grupe Hamas koji su počeli u subotu ujutro, prema posljednjim podacima, poginulo je 800 Izraelaca. Istovremeno, izraelsko Ministarstvo zdravlja navodi da je 2.506 ranjenih u napadima u bolnicama, od kojih su 23 osobe u kritičnom stanju, dok su 353 teško povrijeđene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.