PODRŠKA ZVANIČNE DOHE

Emir Katara naredio preuzimanje brige za hiljade siročadi i ranjenika iz Pojasa Gaze

Država Katar bit će zadužena za transfer ranjenika i njihove pratnje, a radi pripreme za njihovo liječenje u za to određenim bolnicama

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani. AP

FENA

4.12.2023

Prema uputama katarskog emira šeika Tamima bin Hamada Al- tanija (Al-Thani), ta država Zaljeva će preuzeti pokroviteljstvo, odnosno brigu nad 3.000 palestinske siročadi i 1.500 ranjenika iz Pojasa Gaze, koji je od 7. oktobra pod udarima izraelskih snaga.

Transfer ranjenih

Država Katar bit će zadužena za transfer ranjenika i njihove pratnje, a radi pripreme za njihovo liječenje u za to određenim bolnicama, prenijela je katarska državna novinska agencija QNA. Te aktivnosti će se voditi u koordinaciji s Arapskom Republikom Egipat.

Inače, ta inicijativa dolazi kao nastavak podrške Države Katara i stalnih napora zvanične Dohe za ublažavanje patnje palestinskog naroda u Pojasu Gaze, posebno usred teških humanitarnih uvjeta u toj enklavi.

36 aviona

Od početka udara na Gazu 7. oktobra, Država Katar je osigurala 36 aviona s 1.203 tone pomoći za palestinski narod, uključujući i hranu, medicinske potrepštine, opremu za skloništa, poljske bolnice i vozila hitne pomoći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.