BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Tramp: Neću svjedočiti na suđenju u Njujorku

Bivši predsjednik i republikanski favorit za sljedeće predsjedničke izbore rekao je da je već svjedočio i da nema ništa više za reći

Donald Tramp. AP

H. J. I.

11.12.2023

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je u nedjelju da neće svjedočiti u sudnici u Njujorku ove sedmice, gdje se očekivalo da će se pojaviti po drugi put da bi dokazao da njegova kompanija nije lažno prikazala vrijednost svojih nekretnina kako bi dobila povoljno finansiranje.

Suđenje za građansku prevaru, koje je počelo u oktobru, jedan je od nekoliko pravnih izazova s kojima se bivši predsjednik suočava dok se pokušava vratiti u Bijelu kuću.

"Nema ništa više za reći"

Tramp je u nedjelju na društvenim mrežama rekao da "neće svjedočiti u ponedjeljak". Bivši predsjednik i republikanski favorit za sljedeće predsjedničke izbore rekao je da je već svjedočio i da nema "ništa više za reći osim da se radi o potpunom miješanju u izbore".

U njegovom prvom pojavljivanju u novembru Tramp je često izbjegavao izravne odgovore i dosta vremena potrošio žaleći se na nepravedno postupanje.

Sudija koji nadzire suđenje, Artur Enrogon (Arthur), već je presudio da su Tramp i njegovi odrasli sinovi manipulirali finansijskim izvještajima kako bi prevarili banke i osiguravatelje želeći ishoditi bolje uslove kredita i osiguranja.

250 miliona dolara odštete

Državna tužiteljica Njujorka Letiša Džejms (Letitia James) traži 250 miliona dolara odštete i trajnu zabranu Trampu i njegovim sinovima Donaldu Jr.-u i Eriku (Eric) da vode poslove u Njujorku.

Tramp se suočava s četiri nepovezane savezne i državne kaznene optužnice, uključujući dvije koje proizlaze iz njegovih pokušaja da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020. U svim tim slučajevima izjasnio se nevinim.

Ipak, niti jedan od ovih slučajeva nije ugrozio njegovo vodstvo u utrci za za republikansku predsjedničku nominaciju i izazivanje demokratskog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) na izborima u novembru sljedeće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.