NOVI SKANDAL

Italijanski političar na meti istrage zbog krađe umjetničkog djela

Slika o kojoj je riječ je "La cattura di San Pietro” (Zarobljavanje Svetog Petra) autora Rutilija di Lorenca Manetija

Vitorio Sgarbi. Zuma Press

H. J. I.

11.1.2024

Vlada italijanske premijerke Đorđe Meloni (Giorgia) suočava se sa još jednim skandalom nakon što su tužioci pokrenuli istragu protiv državnog sekretara za kulturu Vitorija Sgarbija zbog ukradene slike.

Istraga je uslijedila nakon izvještaja koji su prošlog decembra objavili italijanski mediji Il Fatto Kuotidiano i Report, istraživačka TV serija Rai, a koja je optužila Sgarbija da posjeduje ukradenu sliku iz 17. vijeka. 

Negirao optužbe

Tužioci su pokrenuli istragu protiv Sgarbija, poznatog umjetničkog kritičara i člana vlade premijerke Meloni, zbog posjedovanja ukradenih umjetničkih djela, izvijestio je u utorak Il Fatto Kuotidiano.

Sgarbi je negirao optužbe, nazvavši izvještaj "smiješnim“.

Slika o kojoj je riječ je "La cattura di San Pietro” (Zarobljavanje Svetog Petra) autora Rutilija di Lorenca Manetija, a prema italijanskim medijima vrijedi preko 200.000 eura, prenosi Politiko.

Prijavljeno je da je ukradena iz zamka u Pijemontu 2013. godine. Sgarbi je 2021. predstavio skoro identičnu sliku tokom umjetničke izložbe u Luci.

Prema pisanju medija, Sgarbijeva slika je ukradena. Jedina razlika između dvije slike je svijeća koja se pojavljuje u gornjem lijevom uglu Sgarbijeve verzije.

U izvještaju se tvrdi da je svijeća dodata da bi se prikrila krađa.

Sliku pronašao 2000. godine

Sgarbi insistira da je nevin, tvrdeći da je slika ukradena iz zamka kopija, dok on posjeduje original.

Tvrdi i da je sliku pronašao u vili koju je kupila njegova majka 2000. godine.

- Nisam dobio nikakvo obavještenje o istrazi. Ne znam kako bih bio pod istragom za krađu koju nisam počinio. I za krivično djelo počinjeno prije 11 godina, pod okolnostima koje tadašnji istražitelji nisu rasvijetlili - naveo je on.

Optužbe su izazvale uzbunu među italijanskom opozicijom, uključujući pozive Sgarbiju da podnese ostavku a premijerki Meloni da reaguje.

- Da li je kompatibilno sa imidžom Italije i italijanske vlade da je podsekretar za kulturu pod istragom zbog ukradene slike - upitao je Đuzepe Konte, bivši premijer i lider opozicionog Pokreta 5 zvezdica.

- Dosta oklijevanja, Meloni i ministar kulture Đenaro Sanđulijano treba da prestanu da štite Sgarbija - rekla je Irene Manci, članica italijanske Demokratske partije.

Sve veći pritisak

Ovo je samo najnovija politička drama koja je nedavno uzdrmala vladu Đorđe Meloni. Ove sedmice premijerka je suspendovala poslanika svoje stranke Braća Italije nakon pucnjave iz pištolja na novogodišnjoj zabavi.

Ona je također pod sve većim pritiskom da osudi nedavni memorijalni događaj u Rimu na kojem su stotine ljudi navodno izveli fašističke pozdrave.

Sgarbi je prošlog ljeta bio je na udaru kritika zbog seksističkih komentara i hvalisanja vezama sa ženama tokom govora u Rimu, podsjeća briselski portal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.