KHAN YOUNIS

Rad na hirurškom odjeljenju bolnice Amal u Gazi obustavljen zbog nedostatka kiseonika

Iz palestinskog Crvenog polumjeseca saopćeno je da su zalihe kiseonika u bolnici Amal potpuno nestale

WAFA

Anadolija

29.1.2024

Hirurško odjeljenje bolnice Amal, koja se nalazi na jugu Pojasa Gaze i koja je pod izraelskom okupacijom i napadima, potpuno je van funkcije zbog nedostatka kiseonika, javlja Anadolija.

Iz palestinskog Crvenog polumjeseca saopćeno je da su zalihe kiseonika u bolnici Amal, koja djeluje u sklopu Crvenog polumjeseca u gradu Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze, potpuno nestale.

Pod opsadom izraelske vojske osam dana

Navedeno je da je bolnica bila pod opsadom izraelske vojske osam dana.

- Odjel hirurgije u bolnici Amal je potpuno prestao s radom zbog iscrpljivanja zaliha kiseonika. Dok se nastavljaju bombardovanja i napadi oko bolnice, (izraelske) okupacione snage nastavljaju da gađaju i opsjedaju bolnicu već osmi dan - saopćeno je.

Gađaju u sve što se kreće

Navedeno je da su izraelske snage gađale sve što se kretalo oko bolnice.

- Do sada su u bolnicu dovezeni tri tijela i četiri ranjene raseljene osobe. Mnogo ranjenih i mrtvih je još u blizini bolnice i naše ekipe ne mogu doći do njih - naveli su iz palestinskog Crvenog polumjeseca.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Više od 26.000 Palestinaca je od tada ubijeno, većinom žena i djece, a više od 65.000 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.