TREĆA RUNDA NAPADA

Novi udari SAD-a i Velike Britanije na Hute: Koristili borbene avione i brodove

Ova kolektivna akcija šalje jasnu poruku Hutima da će nastaviti snositi daljnje posljedice, naglasio je Ostin

Američka vojska izvela nove napade. US Navy

N. H.

4.2.2024

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenuli su novu seriju napada na ciljeve u Jemenu, povezane sa grupama koje podržava Iran, rekli su američki dužnosnici. 

U najnovijim udarima pogođeno je najmanje 30 ciljeva Huta. Udari su izvedeni brodovima i borbenim avionima, prenosi The Guardian.

Mete su se nalazile na 10 različitih lokacija, a gađali su ih američki borbeni avioni F/A-18 s nosača aviona "USS Dwight D Eisenhower" i američki ratni brodovi koji su ispaljivali projektile Tomahawk iz Crvenog mora, rekli su dužnosnici AP-u.

Radi se o dodatnim udarima nakon odbrambenog gađanja krstarećih projektila Huta ranije u subotu.

U tim napadima gađano je šest protubrodskih krstarećih projektila koje su se Huti pripremali da ispalie na brodove u Crvenom moru, prenosi BBC.

O napadu se saopćenjem oglasio američki ministar odbrane  Lojd Ostin (Lloyd Austin).

- Ova kolektivna akcija šalje jasnu poruku Hutima da će nastaviti snositi daljnje posljedice ako ne prekinu svoje ilegalne napade na međunarodne brodove i mornarička plovila. Nećemo oklijevati braniti živote i slobodan protok trgovine u jednom od najključnijih plovnih putova na svijetu - stoji u saopćenju.

Radi se o trećoj rundi zajedničkih udara SAD-a i Velike Britanije.

U zajedničkom saopćenju potvrđeno je da je danas izvedena nova runda zračnih napada protiv ciljeva Huta u Jemenu. Američke i britanske snage pogodile su 36 ciljeva na 13 lokacija.

Gađane su lokacije s duboko zakopanim skladištima oružja, raketnim sistemima i lanserima, sistemima protuzračne odbrane i radarima.

Akciju su podržale Australija, Bahrein, Danska, Kanada, Nizozemska i Novi Zeland, čije su vlade također dio zajedničke izjave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.