LIČNOST DANA

Pep Gvardiola: Jedini u historiji

S tri različita kluba osvajao Superkup Evrope

Gvardiola: Novi trofej sa Sitijem. AP

18.8.2023

Španski stručnjak Pep Gvardiola (Guardiola) predvodio je Mančester siti do novog trofeja. „Građani“ su prvi put u historiji osvojili trofej UEFA-inog Superkupa, a Gvardiola se upisao u historiju kao prvi trener koji je vodio tri različite ekipe do ove titule – Barcelonu (2009. i 2011.), Bajern Minhen (2013.) i sada Mančester siti.

Nakon što je prošle sezone pokorio Englesku i Evropu Gvardiola je nastavio puniti trofejnu vitrinu kluba s Etihada. Španac će imati priliku da osvoji i FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo, sada jedini trofej koji mu nedostaje otkako je stigao na klupu Mančester sitija 2016. godine.

Neko će reći da je Siti nemilice trošio novac na pojačanja otkako je Gvardiola trener, ali jedno je sigurno – Španac je genije koji je umnogome promijenio fudbal. Od tika-take s Barcelonom do stvaranja izuzetno moćnog Mančester sitija, kojeg se danas pribojava svaki protivnik.

Pep Gvardiola je rođen 18. januara 1971. godine. Ponikao je u Barceloni, a u svojoj igračkoj karijeri nastupao je još za Brešu, Romu, Al Ahli i Dorados. Trenersku karijeru je počeo u B timu Barcelone, a onda je dobio priliku voditi prvi tim. Napravio je čudesan tim o kojem se i dan-danas priča. Mesi, Iniesta, Ćavi i društvo plesali su po terenu i bili noćna mora svakog protivnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.