LIČNOST DANA

Ćabi Alonso: Španski majstor

Prvi trener Leverkuzena ikada s osam vezanih bundesligaških pobjeda

Alonso: Briljira pored aut-linije. AP

27.11.2023

„Bit će veliki trener, podsjeća me na Gvardiolu“, rekao je Žoze Murinjo (Jose Mourinho) u maju ove godine o Ćabiju Alonsu (Xabi Alonso), bivšem španskom fudbaleru, a sada treneru koji ruši rekorde.

Alonsov Bajer Leverkuzen upisao je čak 17 pobjeda na 18 utakmica ove sezone u svim takmičenjima, a jedini remi ostvario je protiv moćnog Bajerna, suverenog vladara Njemačke. „Apotekari“ su u nizu od 13 trijumfa u svim takmičenjima, a Alonso je postao prvi trener kluba u historiji koji je uvezao osam bundesligaških pobjeda.

Ne samo da imaju rezultate već fudbaleri Bajera „melju“ sve pred sobom. Dali su 59 golova i jedna su od najefikasnijih ekipa Evrope. A prije nešto više od godinu situacija je bila drugačija – klub je bio na pretposljednjem mjestu Bundeslige.

Onda je stigao Ćabi Alonso, koji je postao pravi lijek za „Apotekare“. S njegovim dolaskom stigli su i bolji dani za sve navijače tima iz Leverkuzena. Čak su se probudile nade da bi klub mogao doći i do titule prvaka Njemačke.

Tokom svoje igračke karijere imao je priliku sarađivati s velikim trenerima, od kojih je mogao mnogo toga naučiti. Od Rafe Beniteza, Murinja, Karla Anćelotija (Carlo Ancelotti), do Pepa Gvardiole..., a Alonso je pravi spoj sve četvorice. Imao je veliku igračku, a očekuje se i sjajna trenerska karijera Španca rođenog 25. novembra 1981. u Tolosi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.