LIČNOST DANA

Ćabi Alonso: Čovjek koji prijeti Bajernu

Njegov Bajer je moćan, prvi je u Njemačkoj i ruši rekorde

Alonso: Preporodio Bajer Leverkuzen. AP

22.1.2024

Tokom svoje igračke karijere trenirali su ga veliki stručnjaci, od Rafaela Beniteza, Vinsentea Del Boskea (Vincente Del Bosque) do Žozea Murinja (Jose Mourinho), Pepa Gvardiole (Guardiola) i Karla Anćelotija (Carlo Ancelotti). Upijao je znanje, sve savjete i taktike kombinirao i sada je jedan od najperspektivnijih trenera svijeta.

Riječ je o Ćabiju Alonsu (Xabi), koji s Bajerom iz Leverkuzena radi čuda i koji prijeti moćnom Bajern Minhenu i njegovoj 11-godišnjoj vladavini. Kada je 5. oktobra 2022. preuzimao Bajer, tim je bio pretposljednji u Bundesligi, a sada u Leverkuzenu imaju potpuno pravo da sanjaju i o tituli prvaka Njemačke.

Alonsov Bajer Leverkuzen trenutno je jedini neporaženi tim u pet najjačih liga Evrope – ima 15 pobjeda i tri remija u Bundesligi, a ima i devet trijumfa u evropskim takmičenjima. Osim toga, prava je napadačka mašina koja je već dala 85 golova, a primila je svega 20.

Niko u njemačkom fudbalu nije vezao 25 utakmica bez poraza od početka sezone, a Ćabi Alonso i njegov Bajer Leverkuzen su uspjeli nanizati čak 27 mečeva.

- Bit će veliki trener, podsjeća me na Gvardiolu - rekao je ranije Murinjo o Alonsu i bio u potpunosti u pravu.

Ćabi Alonso je bio veliki fudbaler, a sada je pred Špancem, rođenim 25. novembra 1981. u Tolosi, velika trenerska karijera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.