LIČNOST DANA

Irfan Peljto: Maestro s pištaljkom

Ispisao je historiju bosanskohercegovačkog fudbala

Peljto: Naš prvi sudija u nokaut-fazi Lige prvaka. Platforma X

15.2.2024

Rođeni Sarajlija, veliki profesionalac i čovjek koji je uprkos svemu čvrsto na zemlji ispisao je historiju bosanskohercegovačkog fudbala. Sanjao je da bude veliki fudbaler, maštao da igra za reprezentaciju BiH, ali je sudbina htjela da svoju domovinu predstavlja kao sudija.

Naravno, riječ je o Irfanu Peljti, prvom bh. sudiji koji je dijelio pravdu na jednoj utakmici osmine finala najjačeg evropskog klupskog takmičenja Lige prvaka. I da stvar bude bolja, Peljto je sudio velikom Realu u pobjedi Madriđana kod Lajpciga (1:0).

U svojim ranijim intervjuima se znao našaliti da se rodio kao sudija, jer je sin bivšeg fudbalskog sudije Mesuda Peljte. Međutim, Irfan je postao maestro s pištaljkom, a krenulo je sasvim slučajno.

- Sve je počelo od 18. godine. Jednostavno, probudio sam se i odlučio da postanem sudija - rekao je ranije Peljto.

Prije tri godine je sudio svoju prvu utakmicu Lige prvaka, meč Lajpciga i Reala mu je bio 4. ove sezone, a ovaj zahtjevni ispit je položio. Brojni velikani fudbala su hvalili Irfana Peljtu.

Irfan Peljto rođen je 18. jula 1984. godine u Sarajevu. FIFA-in sudija je od 2015., a Premijer ligu BiH sudi od 2013. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.