ODLASCI

Umro sirijski pisac Kaled Kalifa

Proslavio se trećim romanom „Pohvala mržnji“ koji je 2008. bio nominiran za Međunarodnu nagradu za najbolji arapski roman

Kalid Kalifa. Business Post

L. S. R.

1.10.2023

Sirijski pisac i scenarist Kaled Kalifa (Khaled Khalifa), autor nekoliko romana kojima se svrstao među najpoznatije savremene književnike u svojoj zemlji, umro je u subotu navečer u Damasku od bolesti srca u dobi od 59 godina, objavio je izvor blizak porodici.

Kritičar sirijskih vlasti

Istaknuti kritičar sirijskih vlasti i romanopisac rođen u Alepu nije napustio domovinu unatoč represiji i ratu koji je izbio 2011.

- Ostajem jer je to moja zemlja. Ovdje sam rođen, ovdje želim umrijeti - rekao je u jednom intervjuu iz 2019. godine.

Proslavio se trećim romanom „Pohvala mržnji“ koji je 2008. bio nominiran za Međunarodnu nagradu za najbolji arapski roman, a 2013. za Nagradu za međunarodnu neovisnu fikciju i preveden je na nekoliko jezika.

Godine 2013. osvojio je uglednu nagradu „Nagib Mahfuz“ koju dodjeljuje Američki univerzitet u Kairu te je nominiran 2014. za Međunarodnu nagradu za arapski roman za svoj četvrti roman „Nema noževa u kuhinjama ovoga grada“.

„Smrt je težak posao“

Roman „Smrt je težak posao“ iz 2016., mračna pripovijest o sirijskoj tragediji, bio je 2019. nominiran u engleskom prijevodu među finaliste za „National Book Award“ u SAD-u u kategoriji fikcije prevedene na engleski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.