BRITANSKA HUMANITARKA

Zvali su je "Mostarski anđeo", sada je, kao i 1993., iz Gaze izvukla teško ranjenu djecu

Fondacija Gaza Kinder Relief, koja pomaže u evakuaciji kritično ozlijeđene djece

Seli Beker s djecom iz Gaze. Save A Child

Jutarnji.hr / D. H.

2.5.2024

Britanska humanitarka Seli Beker (Sally Becker), koja je spasila stotine djece u ratu u BiH 1990-ih, pomogla je evakuirati devetero bolesne i ranjene djece iz Gaze privatnim avionom.

O akciji spašavanja govorila je kada je avionom u utorak sigurno sletio u Trst.

Fondacija Gaza Kinder Relief, koja pomaže u evakuaciji kritično ozlijeđene djece, i projekt Pure Hope, koji pruža medicinsku pomoć djeci žrtvama sukoba na Bliskom istoku finansirali su evakuaciju koja je planirana mjesecima.

Traumatično iskustvo

Petero od evakuirane djece teško je povrijeđeno, a ostala su imala razne urođene bolesti.

- Ništa se nije promijenilo otkako sam počela pomagati djeci 1993. Još uvijek je užasno. Još uvijek je šokantno. I dalje mi je traumatično vidjeti djecu u takvom stanju. To je tako nepotrebno. Nekada davno, poslali bismo vojnike u daleka polja da se međusobno pobiju. Sada su žene i djeca ti koji najviše pate. Samo se nadam da će i druge zemlje otvoriti svoja vrata kako bi pomogle većem broju djece kojoj je hitno potreban liječnički tretman - rekla je Beker, koja radi kao humanitarna radnica već 30 godina.

Spašavanje djece iz Palestine. Save A Child

"Gaza Kinder Relief ih je sve morao premjestiti u zadnjih nekoliko dana u Kairo, a jedna djevojčica, Julia, prešla je granicu Gaze tek noć prije, tako da nismo ni znali hoće li stići na vrijeme. Laknulo mi je kad smo konačno sletjeli jer je to ponekad izgledalo malo vjerojatno."

Beker, koja je zbog svog rada na Balkanu dobila nadimak "Mostarski anđeo", dodala je da su njezini kolege iz Gaza Kinder Reliefa proveli mjesece uspostavljajući veze s raznim vlastima u Egiptu, te da je talijansko veleposlanstvo ostalo otvoreno do kasno kako bi izdalo vize.

Uzbuđena djeca

"Djeca su bila tako uzbuđena što su ušla u avion. Fondacija za izbjeglice napunila je svaki odjeljak iznad glave igračkama i darovima, tako da su djeca odmah mogla početi bojati, igrati se i slušati muziku. Bilo je dosta hrane, slatkiša i čokolade."

Beker se prisjetila trenutka kada je 14-godišnji Kamal, koji je izgubio nogu, odbio da ga iznesu iz aviona i sam je sišao niz stepenice.

Spašavanje djece iz Gaze. Save A Child

"Umarširao je u bolnicu uzdignute glave. Dobit će, kao i svi oni, naprednu protetiku izrađenu posebno za njih u Bologni nakon što njihove rane dovoljno zacijele."

Seli Beker, radila u mnogim ratom razorenim zemljama. Godine 1993., u jeku rata u BiH, obratio joj se oficir Ujedinjenih nacija da pomogne djetetu kojem je bilo potrebno liječenje.

Vozila je vozilo hitne pomoći preko crte bojišnice kako bi na sigurno prevezla ozlijeđenu djecu i njihove obitelji.

Nedavno, kada je Rusija objavila rat Ukrajini, Becker je pomogla evakuirati 240 djece i majki iz regije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.