RUKOMET

Očekujemo da EHF zaštiti naše sportiste

Avaz Sport

24.8.2018

Evropska rukometna federacija (EHF) je u pismu upućenom na više adresa u Bosni i Hercegovini najavila da će suspendirati naš savez ukoliko se ne izvrše značajne reforme u Rukometnom savezu BiH, koji već godinama prolazi kroz veliku finansijsku i organizacijsku krizu.

Tada je EHF naveo da će, ukoliko do 20. avgusta ne dobije jasan stav (a takav stav, nažalost, nije stigao), morati suspendirati RSBiH na narednoj sjednici sredinom septembra.

Teške posljedice

Suspenzija bi imala teške posljedice za naš rukomet, jer bi, između ostalog, značilo zabranu nastupa i reprezentativnih selekcija i klubova na međunarodnoj sceni.

Pismo EHF-a je bilo upućeno i na adresu Vijeća ministara BiH, kao i Olimpijskog komiteta BiH, od kojih se očekivalo da se uključe u rješavanje problema.

Iz OKBiH je otišao odgovor u kojem se naglašava da ova organizacija već duže podržava pozitivne procese i ozdravljenje sportskih federacija BiH koje imaju ovakve i slične probleme. No, u pismu se naglašava i sljedeće...

- Nažalost, OKBiH nije nadležan za registraciju saveza, finansiranje rada kancelarije i nastupa i finansiranja državnih reprezentacija - navodi se u pismu OKBiH koje je upućeno predsjedniku EHF-a Mihaelu Videreru (Michael Wiederer).

U OKBiH se ipak nadaju da postoje pozitivni pomaci i da Rukometni savez BiH čini sve da stabilizira trenutnu situaciju.

Pozitivan smjer

- Na osnovu održanih sastanaka unutar Rukometnog saveza i s nadležnim ministarstvima primjetno je da procesi idu u pozitivnom smjeru. Savez je vraćen u svoje prostorije, određena je kontakt osoba Saveza, te će za nekoliko dana biti održana vanredna sjednica Skupštine Rukometnog saveza.

Iskreno se nadamo da će nakon Skupštine, uz podršku nadležnih ministarstava, savez izaći iz trenutne situacije i nastaviti sa radom. Također se nadamo da će Evropska rukometna federacija pružiti svu moguću podršku kako bi se zaštitili sportisti koji bi bili najviše pogođeni eventualnim sankcijama i suspenzijama - navedeno je u pismu Olimpijskog komiteta BiH.

3

miliona maraka iznose približna dugovanja Rukometnog saveza BiH, koji zbog toga ne može dobiti novi porezni ID broj iako je u junu ponovo formiran, kao poseban pravni subjekt, ali i kao nasljednik "starog" saveza


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.