SARAJEVO

Olimpijski komitet BiH dodijelio opremu parasportistima

Nakon 18 mjeseci predanog rada

Sarajevo: Vrijednost opreme 120.000 KM. OK BiH

Piše: N. D. / Avaz.ba

11.6.2020

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je nakon 18 mjeseci predanog rada u okviru projekta „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“ obezbijedio za sportiste Paraolimpijskog komiteta BiH sportsku opremu i rekvizite u vrijednosti od 120.000 KM, koja im je danas uručena.

Oprema se sastoji od kombija sa posebno ugrađenom rampom za lakši pristup osobama u kolicima, profesionalnih sportskih kolica za košarku, sportske opreme za sjedeću odbojku i za stoni tenis.

- Ponosan sam na aktivnosti Olimpijskog komiteta BiH u vremenu krize. Danas smo kroz EU projekat značajno ojačali sportsku infrastrukturu paraolimpijskog sistema. Naša motivacija za pisanje i realizaciju projekta su planetarni uspjesi bosanskohercegovačkih paraolimpijaca. Realiziramo još mnoge EU projekte od kojih će u budućnosti najveći benefit imati sportisti i sportski savezi, kazao je Izet Rađo, predsjednik OK BiH.


Omogućeno da sport opet zaživi. OK BiH

Olimpijski komitet BiH, naglasio je Rađo, s ciljem da oprema ostane u službi razvoja parasporta u našoj državi, već nekoliko godina realizira ovakve projekte, a koji se finansiraju sredstvima Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020, a uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Igor Ignjatović, reprezentativac BiH košarke u kolicima rekao je da je Olimpijski komitet BiH uručenjem ove opreme omogućio je da sport košarke u kolicima ponovo zaživi, a za mnoge naše mlade parasportiste da se mogu baviti sportom i pokazati svoj puni potencijal.

- Za većinu parasportova potrebna su velika novčana sredstva, posebno za nabavku sportske opreme, kao što su profesionalna sportska kolica za košarku i bez ovakvih projekata ne bismo mogli ostvariti značajne rezultate, kazao je Igor Ignjatović, reprezentativac BiH košarke u kolicima, rekao je Ignjatović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.