REPREZENTATIVCI

Haris Hajradinović iz Istanbula za „Avaz“: Mogu pomoći našem državnom timu da ostvari(mo) ciljeve

Za poziv u reprezentaciju saznao iz novina, rekao je naš novopečeni reprezentativac

Hajradinović: Turska liga je bolja, jača, od naše i 1. HNL. Arhiva

Goran Šumar

3.11.2019

U predstojećim kvalifikacionim utakmicama Eura 2020 protiv Italije (Zenica - 15. novembar) i Luksemburga (Vaduz – 18. novembar) za naš državni tim bi trebao debitovati ofanzivac istanbulskog Kasimpaše Haris Hajradinović (25), koji se prvi put našao na spisku selektora „A“ tima.

Hajradinović rođen je 18. februara 1994. godine u Prilepu. Karijeru je počeo u omladinskom pogonu Željezničara, a za prvi tim debitovao je protiv Kozare (Bosanska Gradiška) kao 18-togodišnjak.

U toku karijere igrao je sarajevski Olimpik, zaprešićki Inter, Trenčin (Slovačka), Gent (Belgija), Haugesund (Norveška), Osijek (Hrvatska), a trenutno nosi dres turske ekipe Kasimpaša.

Sa Željezničarom je u sezoni 2011/12 osvojio duplu krunu, s Gentom belgijsko prvenstvo (2014/15), a iste takmičarske godine podigao je pehar Super kupa Belgije...

Hvala saigračima 

Kako smo saznali u razgovoru sa našim novopečenim „A“ reprezentativcem, za poziv u naš državni tim saznao je, kako kaže, iz novina, iz „Dnevnog avaza“.

- Brat me je nazvao i rekao mi da sam pozvan u reprezentaciju. Kasnije su tu vijest prenijeli, naravno, i naši sportski portali, rekao je Hajradinović u razgovoru za „Dnevni avaz“, te dodao:

- Moram priznati da sam se, u isto vrijeme, iznenadio, ali iskreno, potajno sam se nadao pozivu. To je sigurno velika stvar za mene i moju fudbalsku budućnost.

Kako su u Kasimpaši reagovali na Vaš poziv iz Nogometnog saveza BiH?

- Svi su mi čestitali i rekli da je to sve moja zasluga, da sam to u potpunosti zaslužio. Naravno, za moje igre zaslužni su i saigrači, na čemu sam im svima zahvalan.

Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Euro 2020, kako vidite trenutnu situaciju u i oko naše reprezentacije? 

- Ako smo već izgubili šanse da preko kvalifikacija odemo na predstojeće Evropsko prvenstvo, onda trebamo i moramo vjerovati da do cilja možemo doći preko baraža Lige nacija. U svakom slučaju, ja sam optimista. U ostvarenje cilja treba vjerovati uvijek, sve dok ima bilo kakve nade.

Turska liga

Vjeruje li da svojom igrama i angažmanom može podići nivo igre reprezentacije BiH?

- Na meni je da se i na reprezentativnim treninzima pokažem u što boljem svjetlu, odnosno da nastavim sa dobrim igrama kao u klubu. Nadam se da svojim mogu pomoći reprezentacija da ostvari(mo) ciljeve.

Jeste li u kontaktu sa nekim od reprezentativaca?

- Da, s nekoliko njih, sa Arminom Hodžićem, Ibrahimom Šehićem, Amerom Gojakom, Harisom Duljevićem...

Pratite li Premijer ligu BiH?

- Naravno, gdje god da se nalazim. Rado pogledam neku utakmicu bh. lige, kada imam vremena.

Možete li napraviti poređenje između Premijer lige BiH, 1. HNL i turske lige?

- Ovdje se dosta ulaže u infrastrukturu, veći je profesionalizam... Jednostavno, turska liga je bolja, jača, u svim segmentima. Turska liga se puno bolje prati i medijski...


Treći najbolje ocijenjeni igrač

Hajradinović je treći najbolje ocijenjeni igrač Super lige Turske s prosječnom ocjenom 7,53. Ispred njega su samo Brazilac Giljerme (Guilherme) iz Malatjaspora (7,68) i Hose Sosa (Jose) iz Trabzonspora (7,61).

S druge strane, a u stopu ga prati naš Edin Višća (7,52).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.