PEKING

Kandidatura ZOI Barcelona – Sarajevo 2030 sve izvjesnija: Definisane obaveze našeg glavnog grada

Predsjednik Olimpijskog komiteta Španije Alejandro Blanco Bravo nije krio svoje oduševljenje, te je tokom sastanka bio vrlo optimističan

Naredne sedmice je zakazan vrlo bitan sastanak u Madridu, a početkom marta četveročlana delegacija iz Španije će posjetiti Sarajevo i navedena borilišta. OKBiH

Piše: G. Š.

9.2.2022

Danas je održan sastanak na kojem su prisustvovali predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić, potpredsjednik OKBiH Milanko Mučibabić, generalni sekretar OK BiH Said Fazlagić, te predsjednik Olimpijskog komiteta Španije Alejandro Blanco Bravo i član Izvršnog komiteta Evropskih olimpijskih komiteta i generalni sekretar OK Španije Victoria Cabezas. 


Oduševljenje i optimizam

- Tema sastanka je naravno bila kandidatura za ZOI Barcelona – Sarajevo 2030, koja i u svijetu sada već poprima obrise o jednoj izvrsnoj ideji. Da bi se ideja pretvorila u prijedlog, u narednom periodu će biti održani prateći sastanci između interesnih strana, a Sarajevo bi trebalo da pripremi okvirni budžet za renoviranje borilišta. Okvirni budžet bi podrazumijevao renoviranje skakaonica i staza za nordijsku kombinaciju, koje su prioritet kandidature, a čije djelimične troškove bi pokrio OK Španije. Potom bi Sarajevo trebalo u potpunosti renovirati bob stazu, kako bi se takmičenja u bobu, sankanju i skeletonu održala također u Sarajevu. Ovo bi značilo da bi ukupno 25 posto sportista i trenera ZOI Barcelona – Sarajevo 2030 nastupilo u Sarajevu, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Španije Alejandro Blanco Bravo nije krio svoje oduševljenje, te je tokom sastanka bio vrlo optimističan.

Naredne sedmice je zakazan vrlo bitan sastanak u Madridu, a početkom marta četveročlana delegacija iz Španije će posjetiti Sarajevo i navedena borilišta.



Budi se olimpijski duh

Ideja ZOI Barcelona – Sarajevo 2030 se uklapa u novi koncept održivosti Igara, gdje se posebno stavlja akcenat na korištenje već posjeteće infrastrukture, odnosno njihove adaptacije. Treba naglasiti i to da bi ovo za oba grada bile druge Olimpijske igre, odnosno Barcelona bi bila još jedan grad domaćin Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara, a Sarajevu bi se ponovo probudio olimpijskih duh.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.