UPUTILI DEMANTI

Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Pisanje Istrage i Slobodne Bosne je napad na integritet državnih institucija

Ministarstvo vanjskih poslova poziva navedene medije i pojedince da se suzdrže od širenja neistina i dezinformacija koje mogu naštetiti BiH

Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Avaz

D. R.

13.2.2024

Povodom današnjeg pisanja portala Istraga i Slobodna Bosna, te nizozemskog medija NRC, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine upućuje slijedeći demanti:

- Ime ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića već neko vrijeme predmetom je neistinitih i tendencioznih pisanja novinara Avde Avdića i njegovog portala Istraga.ba. Posljednji objavljeni tekst naslova "Nizozemski list o vezama bh. političara sa narko kartelom: Da li je Konaković sa porodicom bio na vjenčanju Edina Gačanina Tita u Dubaiju?" objavljen dana 13. februara 2024. godine na portalu Istraga.ba je još jedna u nizu laži pomenutog novinara.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine oštro demantuje navode objavljene u nizozemskom NRC-u prenesene od strane domaćih portala Istraga.ba i Slobodna Bosna, za koje se ne može sa sigurnošću utvrditi ko je izvor lažnih informacija, a ko ih samo prenosi. Jedino što se sa sigurnošću može znati jeste da pomenuti članci imaju za cilj fabrikovanje lažnih vijesti u kojima nema ni činjenica, ni istine - napisali su, te dodaju.

Napad na integritet državnih institucija

- Povezivanje ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića sa bilo kakvim nezakonitim aktivnostima je potpuno neosnovano i štetno za reputaciju Bosne i Hercegovine. Ministar Konaković, kao i cijela vlada, posvećeni su promoviranju interesa Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni, uključujući i proces pristupanja Evropskoj uniji. Važno je znati da se ovdje ne radi samo o pokušaju inkriminiranja političke figure, već je u pitanju napad na integritet državnih institucija Bosne i Hercegovine kako bi se opstruirali napori i postignuća u procesu euro-integracija.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine očekuje da se u javnom prostoru poštuju činjenice i da se izbjegava širenje neistina koje mogu naštetiti odnosima između Bosne i Hercegovine i drugih država, kao i put BiH ka članstvu u EU, posebno uzevši u obzir da se ovakve neistine plasiraju upravo u kritičnom periodu kada EU treba donijeti odluku o otvaranju pregovora sa BiH. U trenucima kada je fokus međunarodne zajednice usmjeren na procese reformi i ispunjavanje kriterija za članstvo u Evropskoj uniji, maliciozno je plasirati informacije sa ciljem stvaranja negativne percepcije o Bosni i Hercegovini kao pouzdanog partnera - navode.

Borba protiv korupcije

Bosna i Hercegovina, Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čelu sa ministrom Elmedinom Konakovićem, posvećeni su ispunjavanju svih kriterija neophodnih za pristupanje Evropskoj uniji, uključujući i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Ministarstvo vanjskih poslova poziva navedene medije i pojedince da se suzdrže od širenja neistina i dezinformacija koje mogu naštetiti Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.