POLITIČKI DIJALOG

Konaković se sastao s Martinom: Neupitna i snažna podrška Irske integracijskom procesu BiH

Sagovornici su se složili kako postoji potreba za jačanjem ekonomske saradnje dviju zemalja, posebno u području turizma i bolje prometne povezanosti

Konaković i Martin. MVP BiH

D. R.

17.2.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, sastao se danas, na marginama Minhenske konferencije o sigurnosti, s ministrom vanjskih poslova i odbrane Republike Irske Mišelom Martinom (Micheál).

Tom prigodom je konstatirano da su odnosi između BiH i Republike Irske dobri i prijateljski. Izražena je spremnost za unapređenje političkog dijaloga razmjenom posjeta na ministarskom nivou.

Konaković je izrazio zahvalnost na irskoj pomoći kada je riječ o evropskom putu BiH. Informirao je sagovornika o dosadašnjim aktivnostima Vijeća ministara BiH i postignutom napretku te izrazio nadu da će Evropsko vijeće u martu donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Martin je izrazio neupitnu i snažnu podršku Republike Irske integracijskom procesu Bosne i Hercegovine, kao i provedbi reformi na tom putu. U tom kontekstu naglasio je kako je Irska otvorena i spremna za prijenos svojih znanja i iskustava na BiH u pogledu pomoći pristupanja Evropskoj uniji.

Sagovornici su se složili kako postoji potreba za jačanjem ekonomske saradnje dviju zemalja, posebno u području turizma i bolje prometne povezanosti.

Na sastanku je razgovarano o irskom sudjelovanju u sklopu misije EUFOR ALTHEA, ugovornim odnosima te ulozi bosanskohercegovačke dijaspore kao posebnoj vezi u unapređenju odnosa između BiH i Republike Irske, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.