ISPOD BRANKOVOG MOSTA

U Beogradu osvanuo mural Darji Duginoj

U subotu uvečer njen automobil je eksplodirao na autoputu u blizini Moskve

Mural Darji Duginoj u Beogradu. DRAGAN MUJAN / NOVA.RS

S. S. / Nova.rs

24.8.2022

Ispod Brankovog mosta u Beogradu osvanuo je mural ubijenoj Darji Duginoj, kćerki ruskog ideologa Aleksandra Dugina, koji se smatra jednim od najbližih savjetnika Vladimira Putina, piše Nova.rs.

- Ruska smrt ove devojke koja je poletjela u nebo bijele kose i avgustovske kiše - piše na muralu pored lika Darje Dugine.

Dugina je ruska novinarka i kćerka glavnog ideologa Kremlja Aleksandra Dugina. U subotu uvečer njen automobil je eksplodirao na autoputu u blizini Moskve.

Ona je poginula na licu mjesta, a njen otac nalazio se u vozilu iza nje i prvi je stigao na lice mjesta. Zajedno su prisustvovali književnoj večeri u blizini Moskve, na kojoj je Dugin bio jedan od govornika, a Darja počasni gost.

Mnogi pretpostavljaju da je meta atentata bio upravo čovjek kojeg nazivaju "Putinov mozak" i "Putinov Raspućin", jer je i sam Dugin trebalo da bude u automobilu sa kćerkom, ali je u zadnjem trenutku odlučio da za Moskvu krene sam.

FSB tvrdi: Vovk odgovorna za atentat

Nedugo nakon eksplozije u kojoj je ubijena Dugina, FSB je objavio rezultate istrage o zločinu. Prema njihovim navodima, za ubistvo je odgovorna Ukrajinka Natalija Vovk, koja je već pobjegla u Estoniju.

Vovk je, navodno, iznajmila stan u zgradi u kojoj je živjela Dugina, pratila je neko vrijeme i tako skovala plan. Fotografije na kojima se vide njena dokumenta kruže društvenim mrežama, uz tvrdnje da je riječ o bivšoj pripadnici Azovskog bataljona. Kako se navodi u tim objavama, njeno djevojačko prezime bilo je Šaban. Isto prezime pojavljuje se i na oglasu za prodaju Mini Coopera koji je navodno Vovkova koristila u Rusiji. Kao vlasnik automobila koji se prodaje u Kijevu naveden je Danijel Šaban.

Ukrajina sve demantuje

Sa druge strane, Ukrajina odbacuje optužbe da su umiješani u ubistvo Dugine.

- Naglašavam da Ukrajina, naravno, nema nikakve veze s tim jer mi nismo zločinačka država, što je Ruska Federacija, a još manje teroristička država - rekao je Mihail Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Komemoracija Duginoj

Komemoracija Darji Duginoj održana je jučer u Moskvi. Njen otac Aleksandar Dugin otkrio je o čemu je posljednji put razgovarao sa kćerkom.

- Izvinite, ne mogu da govorim. Zahvalan sam vama, svim našim ljudima, svima koji su se odazvali, koji su pisali. Ona je umrla za narod, za Rusiju. Umrla je na tom frontu, kojeg nema – već ovdje. Živjela je u ime pobjede i umrla u ime pobjede - rekao je Dugin na komemoraciji.

On se prisjetio i posljednjeg razgovora koji je vodio sa svojom kćerkom prije njene smrti. Prema njegovim riječima, Darja je tada govorila o želji da zajedno sa svojom zemljom bude na "strani dobra".

- Nije se plašila, zaista. I posljednji put kada sam razgovarao sa njom, rekla je: "Tata, želim da budem heroj, ratnik, želim da budem sa svojom zemljom. Želim da budem na strani sila svjetlosti - rekao je Aleksandar Dugin tokom komemoracije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.