NA DANAŠNJI DAN

Željko Kocaj, bh. književnik, proslavlja 65. rođendan

Danas je utorak, 7. novembar/studeni 2023. godine, do kraja godine preostala su još 54 dana

Željko Kocaj. bljesak.info

I.P./nadanasnjidan.net

7.11.2023

Na današnji dan 1958. godine, u Sarajevu je rođen Željko Kocaj, bosanskohercegovački književnik.

Diplomirao je 1983. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a bavi se novinarstvom, izdavaštvom i marketing uslugama. Urednik je većeg broja različitih publikacija, knjiga i časopisa. Živi i radi u Vitezu.

Kocaj je dosad objavio šest knjiga proze: "Neke godine" (1995.), "Ranjeni labud" (1997.), "Dijaspora" (1999.), "Requiem za Bosnu" (2001.), "Nebo iznad Lijeske" (2005.), "Buka, bijes i autobus" (2011.), te eseje, oglede i reagiranja u knjizi "Što je pisac htio reći" (2009.), pozorišne tekstove "Bosanski tarot” i “Lanac sreće" (2014.) kao i zbirku poezije "Rumba za Zdenku K." (2016.).

Dobitnik nagrade Ranko Marinković zagrebačkog “Večernjeg lista” za priču za 2003. godinu.

1598. – Rođen španski slikar Fransisko de Surbaran (Francisco de Zurbaran), koji je, uz Dijega Velaskeza (Diego Velázquez), najznačajniji predstavnik španskog baroknog slikarstva. Bio je dvorski slikar kralja Filipa IV (Philippe), a njegovi najbolji radovi nalaze se u samostanima u Sevilji.

1867. – Rođena poljska naučnica Marija Sklodovska Kiri (Marie Curie), prva žena koja je završila Medicinsku akademiju u Parizu i postala šefica Katedre za fiziku na Univerzitetu Sorbona. Sa suprugom Pjerom (Pierre) je, istražujući radioaktivnost, otkrila hemijske elemente radij i polonij. Supružnici Kiri su 1903. godine podijelili Nobelovu nagradu za fiziku s Bekerelom (Becquerel), a 1911. godine Marija je dobila i Nobelovu nagradu za hemiju.

1875. – Britanski istraživač Vernej Kameron (Verney Cameron) stigao je na atlantsku obalu Afrike kao prvi Evropljanin koji je prešao Afriku od obale do obale.

1879. – Rođen ruski revolucionar Lav Davidovič Bronštejn, poznat kao Lav Trocki, jedna od ključnih ličnosti u obje ruske revolucije, 1905. i 1917. godine. Njegova ideja o permanentnoj revoluciji, kao jedinom načinu za pobjedu socijalizma u svijetu, našla je sljedbenike u pokretu trockista.

1907. - Rođena Dora Mar (Maar), francuska slikarica, fotografkinja i pjesnikinja, poznata Pikasova (Picasso) muza, koju je portretirao na mnogim portretima tokom njihove burne ljubavne veze 1930-ih godina. Dora Maar je napravila brojne fotoportrete Pabla Pikasa u vrijeme slikanja njegove čuvene “Guernice”.

1913. – Rođen francuski književnik i filozof Alber Kami (Albert Camus), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. godine. Poznat je po karakterističnom stilu pisanja i tematikama svojih djela, koje se temelje na ideji apsurda ljudske egzistencije. Modernog čovjeka nazivao je bludnim, ciničnim monstrumom, a kao suprotnost svijetu današnjice evocirao je antičku Grčku, koja je "u svemu znala naći pravu mjeru". Najpoznatija djela: “Stranac“, “Kuga”, “Mit o Sizifu”, “Pisma njemačkom prijatelju” i “Pobunjeni čovjek”.

1917. – U Petrogradu, današnjem Sankt-Peterburgu, pod vodstvom Vladimira Iljiča Lenjina, počela je Oktobarska socijalistička revolucija.

1943. - Rođena Džoni Mičel (Joni Mitchell), kanadska pjevačica, kantautorica i slikarica. Časopis “Rolling Stone” nazvao ju je "jednom od najvećih tekstopisaca svih vremena", dok Allmusic tvrdi: "Kad se prašina slegne, Džoni Mičel bi mogla biti najvažnija i najutjecajnija muzičarka kasnog 20. vijeka“.

1944. – Frenklin Ruzvelt (Franklin Roosevelt) izabran je četvrti put za predsjednika SAD, što je jedinstven slučaj u američkoj historiji.

1946. – Završena je prva savezna radna akcija omladine Jugoslavije na željezničkoj pruzi Brčko-Banovići. Više od 70.000 mladih iz cijele zemlje i 2.000 iz inozemstva izgradilo je za 190 dana prugu dugu 90 kilometara.

1967. - Rođen David Geta (Guetta), francuski producent haus muzike i di-džej.

1972. – Ričard Nikson (Richard Nixon) izabran je drugi put za predsjednika SAD, ali je u avgustu 1974. godine bio prisiljen da podnese ostavku zbog afere Votergejt u kojoj je otkriveno da su pristalice republikanaca uoči tih izbora, radi špijunaže, provalile u glavno sjedište Demokratske stranke. To je bilo prvi put da američki predsjednik podnese ostavku.

1980. - U 51. godini, od raka pluća, preminuo američki glumac Stiv Mekvin (Steve McQueen), jedan od najpopularnijih glumaca 1960-ih i 1970-ih godina, poznat po interpretaciji likova romantičnih avanturista, osoba sklonih opasnostima i lutalica. Najzapaženiju ulogu odigrao je s Dastinom Hofmanom (Dustin Hoffman) u filmu “Papillon”, a istakao se i u filmovima “Sedmorica veličanstvenih”, “Nevada Smith”, “Tom Horn”, “Bullit” i “Veliki bijeg”.

1984. - Rođena Lana Jurčević, hrvatska pjevačica.

1990. – Meri Robinson (Mary) je, na predsjedničkim izborima održanim nakon 17 godina, postala prva žena predsjednica Irske.

1992. – Preminuo slovački državnik Aleksander Dubček, vođa reformističkog pokreta u Čehoslovačkoj krajem šezdesetih godina 20. vijeka nazvanog “Praško proljeće”, promoter “socijalizma s ljudskim likom”.

2001. – Belgijska nacionalna aviokompanija “Sabena” podnijela je zahtjev za bankrot i time postala prva evropska aviokompanija koja je to uradila zbog velikih gubitaka u avioindustriji, nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

2004. – Umro južnoafrički scenarist Gibson Kente, osnivač Pozorišta crnaca u Južnoj Africi, koji je otvoreno priznao da ima AIDS.

2011. - Preminuo Džozef Vilijam „Džo“ Frejzer (Joseph William "Joe" Frazier), američki profesionalni bokser, olimpijski pobjednik i svjetski šampion u superteškoj kategoriji.

2016. - Umro Lenard Norman Koen (Leonard Norman Cohen), kanadski kantautor i književnik, koji je primljen u Kuću slavnih 2008. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.