LIČNOST DANA

Islam Mahačev: Prvak svijeta

Dvojica najboljih boraca u lakoj kategoriji napokon su se obračunala u kavezu

Islam Mahačević pobijedio na UFC 280 eventu. INSTAGRAM

Piše: G. Š.

24.10.2022

Spektakularni UFC 280 event u Abu Dabiju završio je maestralnom pobjedom Islama Mahačeva protiv Brazilca Čarlsa Oliveire (Charles).

Dvojica najboljih boraca u lakoj kategoriji napokon su se obračunala u kavezu. Dagestanac je ušao u meč kao favorit, a tu ulogu je i opravdao.

Brazilac je odmah na početku borbe dao do znanja da neće previše respektirati Mahačeva te da će se boriti u svom uobičajenom stilu. Zauzeo je Oliveira sredinu kaveza, ali nakon samo 30 sekundi Mahačev ga je srušio i upustio se u opasnu igru s Oliveirom, koji je majstor partera.

Nije se Islam htio previše upuštati u lude razmjene u stojci i brzo je krenuo po rušenje u drugoj rundi. Borci su završili u klinču, a Oliveira je bio blizu rušenja, no ne dovoljno blizu da sruši Islama, koji ga je potom pritisnuo uz ogradu kaveza. Islam je dobro kontrolirao distancu, a Oliveirine napade lijepo je eskivirao.

Dvije minute prije kraja runde Mahačev je desnim krošeom bacio Oliveiru na pod, a brzo je uočio priliku za „arm triangle“ gušenje. Kada on zaključa to gušenje, tu izlaza više nema. Vrlo brzo Oliveira je tapkao, a UFC-ova laka kategorija dobila je novog prvaka.

Islam Mahačev rođen je 27. septembra u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana, i takmiči se pod ruskom zastavom. Iza sebe ima 24 borbe i skor 23-1. Jedini poraz doživio je u oktobru 2015. u Hjustonu, u borbi protiv Brazilca Adrijana Martinsa (Adriano), koji ga je nokautirao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.